© 2012 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Oma’s Hollandse erwtensoep

Ik heb erwtensoep altijd ronduit vies gevonden: De geur, de smaak, het aanzien.

Twee jaar geleden proefde ik de erwtensoep van oma Gerrie. Het was op een verjaardagsfeest en het feestmaal bestond uit bruine bonensoep én de erwtensoep van oma. ‘Die erwtensoep moet je echt proeven’, zei mijn vriendin, de dochter van oma Ger. ‘Neuh…’ probeerde ik voorzichtig, ‘doe mij maar niet.’

Ik voelde iets priemen en keek opzij. De ogen van oma Ger keken mij verontwaardigd aan, oma Ger deed haar mond open om iets te gaan zeggen, ze twijfelde even en draaide toen haar gezicht langzaam van mij af. Haar schouders gingen omlaag.
Nu is oma Ger een van mijn favoriete verjaardagsoma’s. Een Brabantse hartelijkheid. Altijd goedlachs, geïnteresseerd en in voor een warme knuffel. Ook een beetje doof. Daardoor duurde het even voordat ze hoorde dat ik gekweld door schuldgevoel zei: ‘Ach, geef mij toch maar eens zo’n kom met oma’s soep’. Of ze wilde mij even niet horen, dat kan natuurlijk ook.
Het kan niet anders dan gezegd: de soep was heerlijk! En sindsdien ben ik om, natuurlijk wel alleen voor de erwtensoep van oma Ger. Met minder neem ik geen genoegen. En dat zou eigenlijk niemand meer moeten doen.
Ik vroeg het recept en kreeg een ‘Ach meiske, het is me toch zo een eenvoudige soep.’ Ze somde de ingrediënten op en ik krabbelde ze snel op een schoon servetje. De meeste erwtensoeprecepten lijken erg op elkaar. Het zal dus wel het idee aan oma’s toewijding zijn die deze Hollandse soep zo lekker maakt.
Dit heb je nodig:
 • 500 gram spliterwten
 • 2 haaskarbonades of 1 karbonade en 1 hamlap
 • 1 tot 2 laurierbladeren
 • 1 ½ afgestreken eetlepel zout
 • 1 ui
 • 2 preien
 • 1 kleine knolselderij
 • 1 aardappel
 • ½ bosje bladselderij, fijngehakt
 • rookworst
 • peper
Zo maak je de soep:
 • Was de spliterwten. Breng de spliterwten met 2 liter water, karbonades, laurierbladen en zout aan de kook. Laat het geheel in een gesloten pan onder af en toe roeren 45 minuten koken. Schep als de soep net kookt het schuim eraf.
 • Snij intussen de ui klein en de preien in ringen. Schil de selderijknol en aardappel en snijd beiden in blokjes. Voeg ui, prei, knolselderij en aardappel toe en kook het geheel onder af en toe roeren in 30 minuten in de soep gaar.
 • Neem het vlees en de laurierbladen uit de soep. Verwijder botten en vellen en snijd het vlees in kleine stukjes. Roer het vlees en bladselderij door de soep en breng op smaak met zout en peper.
 • Op het laatst gaat de rookworst er in plakjes bij.
Ik kreeg de strikte opdracht om de soep altijd een dag van tevoren te maken; na 24 uur is ‘Gerries soep pas echt Genieten’.
En dat met een Brabantse G.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*