© 2013 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Een beetje kleur in een donkere wereld

Soms overkomt het je. Dat je ongevraagd deelgenoot wordt van een geheime actie. Dan sta je zomaar op een gewone woensdagmiddag op een niet nader te bepalen locatie te praten met een niet nader te benoemen persoon.

Het gesprek gaat over van alles niet nader te vertellen. Plotseling begint je gesprekspartner zachter te praten en bijna onhoorbaar zegt deze op samenzweerderige toon: ‘Ik ben lid van een geheim breingenootschap…’ ‘BreiN-genootschap?’ ‘Nee. BrEI-genootschap!’

Oh…? Vertel! (want geheimen zijn er tenslotte om gedeeld te worden…)
Breien. Een groep mensen ontdekt een tijdje geleden al kletsend dat hun gezamenlijke passie (of de wens om dit een passie te laten worden) breien is. Na een aantal koffie-thee-brei-avonden ontstaat in de herfst van 2012 het idee om met wild-breien een schoolplein ergens in Zoetermeer op te vrolijken.
Wild-breien. Ruim vijf maanden lang wordt er wild op los gebreid. Veertig wilde breisels, variërend van klein (30 cm) tot groot (275 cm) zullen vanaf één april (nee, geen grap) de bomen, paaltjes, fietsenrekken, regenpijpen, prullenbakken en een lantaarnpaal van een schoolplein sieren. Gewapend met kratjes vol breisels gebruiken de leden van het genootschap de twee paasdagen om ieder breisel vakkundig vast te naaien.
Wie zijn zij? Het GBG (Geheim Brei Genootschap) telt vijf actieve leden. Mannen? Vrouwen? Dat blijft geheim. Binnen het GBG (soms ook wel Geheim Babbel Genootschap genoemd) wordt veel gekletst, gelachen en over en weer gewhatsappt. De leden van het GBG houden elkaar voortdurend op de hoogte van de vorderingen. Ieder lid hanteert een eigen breistijl en hoeveelheid aan te leveren breisels. Lol staat voorop.
En lol hebben ze. Dat is me al duidelijk als de niet nader te benoemen persoon mij zomaar op die gewone woensdagmiddag op een niet nader te bepalen locatie vertelt over haar breipassie. Bij ieder woord over de geheime actie straalt zij van oor tot oor en maakt zij kleine vreugdesprongetjes. Ik begrijp uit haar verhaal dat het opleuken van het schoolplein bedoeld is als een positieve, vrolijke knipoog. Een beetje kleur geven aan onze soms wat donkere wereld. De wens is dat alle breisels heel lang blijven zitten! En dat heel veel mensen er dus heel lang van kunnen blijven genieten.
‘Als we bij slechts één iemand een glimlach op het gezicht weten te toveren, is ons doel bereikt.’

Mijn glimlach krijgen ze.

* * * * * *

P.S. De breisels van het GBG zijn vanaf één april te bewonderen op het schoolplein van basisschool De Tjalk in de wijk De Leyens. Natuurlijk alleen buiten de schooltijden. Wilt u alvast een foto-impressie? Fotograaf Margreet (van Over Mijn Wijk) was ter plekke: FOTO’S. En nu op naar een nieuw breiproject!

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*