© 2013 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Knoblauchsuppe uit Unterwaltersdorf

Ik heb verre familie. Verre familie die van lekker eten houdt. Net als ik. Heerlijk!
Mijn oma is in Oostenrijk geboren. Hierdoor bracht ik in mijn jeugd menig vakantie in Oostenrijk door. We trokken in de loop der jaren van Karinthië naar het Wienerwald. En zo eindigden we op een steenworp afstand van Wenen, de geboorteplaats van oma.
In 1979 ontmoetten we Brigitte. Brigitte’s vader is een neef van mijn oma. En dus is Brigitte een achternicht van mij.
Tussen 1979 en 1990 ben ik diverse malen te gast geweest in het huis van Brigitte en haar man Walter. Met familie, vriendin en vriend. Alle keren werd hun huis verbouwd voor onze slaapplaatsen (en later voor & door het Altösterreichischen Kinderwerfen met hun kinderen Babsi en Andreas). De ieniemienie keuken werd non-stop gebruikt om ons van allerlei heerlijkheden te voorzien. Brigitte kan koken en bakken als geen ander! Rindfleischbouillon mit Griesknödels, Kartoffelpuffer, Wiener schnitzels, tzatziki en ‘kuchen’ (met vruchten uit eigen boomgaard) zijn slechts een minuscule greep uit haar immense kookboek.
Na 1990 heb ik de familie helaas alleen nog in Nederland ontmoet. Tot ik in juni vrij onverwacht met mijn ouders en zus een kort bezoek aan Wenen bracht. Binnen enkele uren na aankomst zaten wij met onze Weense familieleden in een Weens bierlokaal. Op de binnenplaats verorberden wij onze eerste echte Wienerschnitzel (van varkensvlees!) van dit weekend. Met bier natuurlijk. En goed gezelschap.
De laatste dag van ons bliksembezoek brachten wij door in de tuin van Brigitte en Walter. Het was 34 graden maar als vanouds leek niets hen teveel. Kaffee mit kuchen, Aperol Spritz in het zwembad, BBQ en Eiskaffee op het terras. Wat een geweldige reünie; warm, hartelijk en voedzaam!
Thuisgekomen blader ik in mijn dagboekje uit de zomer van 1990. Achterin staan een aantal recepten van Brigitte. Mijn oog valt op het recept van de ‘Knoblauchsuppe’ en het water loopt me gelijk weer in de mond! Heel eenvoudig en snel te maken, en vooral o zo lekker… Deze soep wil ik niemand onthouden.
Dit heb je nodig:
 • 1 liter melk
 • 10 teentjes knoflook (of volgens Brigitte nog beter: 15 teentjes)
 • peper/zout/nootmuskaat
 • boter (of olijfolie)
 • 2 groentebouillonblokjes
 • 250 ml slagroom
 • 125 ml zure room
 • bloem
Zo maak je de soep:
 • Knoflook persen en zachtjes bakken in de boter
 • De melk en bouillonblokjes toevoegen en aan de kook brengen
 • Slagroom en zure room toevoegen en op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat
 • Eventueel binden met wat bloem
Lekker met een ciabatta. En zorg ervoor dat je de rest van de week een lege agenda hebt…

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*