© 2012 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

De verboden vrucht

Ik verwachtte van zoon Hugo een reactie op de ‘onbegrijpelijke, niet voetbalminnende tekst’ in mijn blog ‘Oranje boven!’. Maar nee. Een reactie kwam er wel, maar ging over iets heel anders:
‘Is papa zijn ‘alter ego naam’ Eéga? Ik ga helemaal brokopondo!’

‘Wat ga je? Brokopondo?’

‘Stuk!’

‘Stuk? Waarom? Eega betekent echtgenoot.’

In minder dan vijftien seconden hebben Hugo en ik allebei een nieuw ‘woord’ geleerd. Dat vind ik één van de leuke dingen van kinderen. Je kunt ze als ouders van alles leren. Maar zij leren jou net zo goed nieuwe, of vergeten, zaken. Niet dat ik de geleerde woorden in praktijk (mag) breng(en). Want dat klinkt toch gek, een 45-jarige moeder die roept: ‘ben je nou helemaal waus geworden?!’.

Dat is niet flex, chill, lauw, strak, vet of wreed.

Fawaka (hoe gaat het?) en welloe doekoe (geen geld meer). Welloe zin om de hond uit te laten. Meisjes zijn chickíííís. En gretig. Meestal dan (Help! Waar ging het fout?).

‘Mam, relax: YOLO!’ (You Only Live Once). Zegt hij spottend (want hij gebruikt dit woord natuurlijk niet serieus). Pff…, ik word oud.
Gelukkig verrast hij mij tegenwoordig ook steeds vaker met serieuzere (taal)weetjes: algemene ontwikkelingen en spreekwoorden die hij toch blijkt te kennen! Hoera! De appel valt niet ver van de boom. Die is bekend.
Maar deze:

Niet zo lang geleden liepen we door het oude Pals, aan de Costa Brava. We gingen een kerkje binnen en zagen een schilderij van Eva, de slang en de verboden vrucht. Hugo bleef wat achter en vroeg waar wij het over hadden. Even een testje:

‘Hugo, weet jij eigenlijk wat ‘dé verboden vrucht’ is?’

‘Hoezo, wat bedoel je? Een peer?’.

‘Nee’, zucht, ‘géén peer’.

‘Boeiend… Oh wacht; een Belgisch biertje!’

Yeah, right!

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*