© 2012 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Leergierig of nieuwsgierig?

Mijn jongste zoon heeft twee vrienden op bezoek. De een is een Surinamer en de ander is een Chinees. ‘Wat ik mij afvraag,’ zegt hij terwijl hij een hap brood wegslikt, ‘als er apen wonen in China, hebben die dan eigenlijk ook spleetogen?’ Er valt een stilte van een paar seconden. Net als ik wil reageren, zegt de Surinaamse vriend: ‘Jee buddy, Surinaamse apen hebben toch ook geen afro? Jij bent echt dom…’ Waarop ze alle drie keihard gaan lachen.
Was dit nou racistisch? Spookt het door mijn hoofd. Of gewoon een kind met vragen? Moet ik hier een gesprek over beginnen? Of maak ik een probleem van niks?
De letterlijke betekenis van racisme is de opvatting dat het ene menselijk ras superieur is aan het andere. Ik denk niet dat mijn zoon zich met bovengenoemde vraag superieur voelde. Eerder nieuwsgierig of leergierig. Dat wel.
Een nieuwsgierig aagje dat mij vragen stelt als: ‘Ben ik al bijna vol-ge-groeid?’ en ‘Doet het pijn om iemand ter leven te brengen?’. Natuurlijk antwoord ik met ‘Je bent nog lang niet vol-groeid’ en ‘het doet vre-se-lijk veel pijn om iemand geboren te laten worden; wees maar blij dat je een jongen bent ;-)…’
In de trein naar Den Haag vraagt hij nogal luid: ‘Ik heb echt vet veel kriebel aan m’n kont, hoe kan dat nou?’ (Tja, hoe zou dat nou komen?). ‘Waarom lachen vrouwen toch zo snel? Waarom slaan meisjes met de vlakke hand en hebben ze wekenlang ruzie? En gaan we nou echt dood aanstaande vrijdag, want HOE zit dat met die Maya’s en hun kalender? En heeft het dan nog wel zin om mijn slaapfeestje te geven?’ (Ja, natuurlijk, gezellig juist! Al feestvierend met z’n allen ten onder!)
De grens tussen nieuwsgierig en leergierig is wat mijn zoon betreft soms wat vaag. Waarschijnlijk geldt dit niet alleen voor hem.
Is hij leergierig? Wil hij nu echt graag iets leren? Is hij begerig naar kennis?

Of is hij gewoon nieuwsgierig? Belangstellend? Benieuwd? Onbescheiden? Verlangend naar nieuwtjes? Ook als hij er niks mee te maken heeft?

Dat hij wil weten hoe je pizzadeeg moet kneden of een ei op verschillende manieren kan bakken, hoe je een lekke fietsband moet plakken, hoe je een Power Pointpresentatie voor je spreekbeurt in elkaar zet of hoe je een perfect een-tweetje kunt maken, valt wat mij betreft allemaal onder leergierig.

Maar soms.
‘Zeg eens heel eerlijk, nee écht héél eerlijk mam, geven papa en jij elkaar wel eens een zoen als jullie helemaal alleen zijn en in bed liggen?’ Voor ik antwoord kan geven, schreeuwt de oudste broer uit het aangrenzende vertrek: ‘Néé, néé, néé! Vraag geen dingen waar ik niets over wil horen!’ Zijn handen strak over zijn oren geklemd. Een antwoord blijkt niet meer nodig.
En ja, dít was dus gewoon nieuwsgierig.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*