© 2013 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Heb jij nog wat tijd over?

‘Vrijwilligerswerk bij Home-Start? Begeleid je dan jonge mensen die op zichzelf gaan wonen?’  ‘Nee, niet echt.’

Een aantal jaar geleden kwam ik in contact met Anke, die mij zeer gedreven over haar werk als coördinator bij Home-Start vertelde.

Home- Start is een opvoedingsondersteuning programma, als aanvulling op professionele hulp- en dienstverlening. Bij Home-Start worden vrijwilligers getraind om ondersteuning te bieden aan ouders met jonge kinderen. Door deze ondersteuning probeert Home-Start te voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen. Ook het zelfvertrouwen en de sociale relaties van de ouders komt hierbij aan bod.

Home-Start is een evidence based programma. Dat betekent dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het programma werkt. Ouders voelen zich na de ondersteuning prettiger en gaan positiever met hun kinderen om! Dat het werkt, in combinatie met het enthousiasme van Anke, hielp mij over de streep. En zo werd ik vrijwilliger.

In mijn tijd als vrijwilliger ben ik uiteindelijk bij drie gezinnen geweest. Mijn eerste gezin, of eigenlijk de moeder van het gezin, maakte direct veel indruk op mij. Tijdens het kennismakingsgesprek waarbij je door de coördinator aan elkaar wordt voorgesteld, werden we verzocht plaats te nemen in haar kleine keuken. De keuken was een toneel van gezellige rommeligheid. In het afdruiprekje stond de afwas van de lunch en op het vuur stond een ketel met pruttelend water. Kruidenplantjes in de vensterbank en kesemek in de fruitmand. We kregen thee en een schaal vol koeken voorgeschoteld. Nadat ze met al haar zorgvuldig uitgevoerde handelingen klaar was, nam ook zij plaats aan de tafel. So far so good.

Zonder ons aan te kijken deed zij vervolgens bijna onverstaanbaar haar verhaal. Hierbij huilde ze onophoudelijk. Een jarenlang vluchtend en onzeker bestaan hadden diepe sporen achtergelaten. Het permanente gemis van familie en een partner om mee te sparren, maakte dat zij zich continu op alle gebieden tekort voelde schieten naar haar kinderen. We spraken af om elkaar eenmaal per week te treffen. Ik bood als vrijwilliger belangstelling, begrip en desgevraagd advies. Door háár te laten praten en zelf te luisteren, kwam ze vaak zelf met oplossingen voor haar problemen. Haar zelfvertrouwen groeide. Zorgen bleven, dat kon niet anders, maar ze leerde ermee omgaan. Ze kon weer lachen en zag uiteindelijk haar leven weer in een zonniger perspectief. Wat kostte het mij? Eén middag in de week er zijn. Wat gaf het mij? Voldoening en weer eens het besef dat geluk niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Heb jij nog wat tijd over om een gezin als vrijwilliger te ondersteunen? Of heb je zelf problemen met de kinderen, weinig contact met vrienden of familie, gebrek aan geld of een ander probleem en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Home-Start is er voor jou en wordt kosteloos aangeboden. Maar het belangrijkste van Home-Start is, is dat het werkt!

 

Voor meer informatie: Home-Start Zoetermeer. Telefoon:  079 – 3237666.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*