© 2013 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Alleen blad

‘Vorig jaar zag ik ze ineens, bij de eerste dacht ik dat het een konijnenhekwerk was en dat iemand zijn konijntje buiten in het gras liet spelen, maar nadat ik er vervolgens nog twee zag staan, ging ik aan mijn eerste gedachte twijfelen. Bij de vierde ben ik van mijn fiets gestapt en heb ik het kooitje eens van dichtbij bekeken. Alleen blad, stond erop.’

Ja, zo zullen wel meer mensen, net als mijn buurvrouw, hun fantasie hebben losgelaten op de bladkorven – want dat zijn het – die de gemeente deze herfst weer op een enkele straathoek heeft neergezet.

Het is de bedoeling dat bewoners het blad voor hun deur bij elkaar vegen en in de korven deponeren. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat boombladeren deze herfst voor gladheid, verstopte putten en andere overlast zorgen. Van de bladeren kan tevens goede compost worden gemaakt.

Er moeten natuurlijk wel voldoende bladkorven aanwezig zijn, zodat iedereen die wil helpen met ruimen van de gevallen bladeren deze kwijt kan zonder grote afstanden af te moeten leggen. In sommige wijken schijnen te weinig tot geen korven te staan. Of liggen ze gewoonweg te ver voor de bewoners om hun bladeren naartoe te brengen. Daar ligt voor de gemeente misschien nog een verbeterpuntje?

Ik heb dit jaar dubbelgeluk. De voorbije herfststormen hebben alle bladeren uit de wijde omtrek richting mijn huis geblazen, voor-, achter- en zijkant, de stoep is onbegaanbaar. En er staat een bladkorf op een steenworp afstand. Ik leed nog aan uitstelgedrag, maar nadat vorige week een fietser bijna tegen een auto botste omdat hij moest uitwijken voor een voetganger die op zijn beurt weer op straat moest lopen door de enorme hoeveelheid bladeren die op mijn stoep lag – volgt u nog? – besloot ik zondagmiddag dan toch maar tot een gewetensvolle veegsessie. Drie goedgevulde (en geleegde) klikko’s en een uur verder was de stoep begaanbaar en konden de voetganger, fietser en automobilist weer veilig op pad.

Ziet u nog wat bladafval op een ‘gevaar-opleverende-plaats’, heeft u een uurtje tijd over en wellicht baat bij wat extra beweging? Ook in uw buurt staat vast wel een bladkorf, al dan niet op loopafstand, waarmee u met een bladdonatie uw steentje kunt bijdragen aan een veilige verkeerssituatie .

Namens alle deelnemers aan het verkeer; alvast hartelijk bedankt!

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*