© 2014 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Ik leg er alles voor aan de kant

Het verhaal van Esther Schmeitz – De Taartendame

Esther houdt van creëren. Op de PABO gaat haar voorliefde al uit naar het knutselen, fröbelen en werkjes voorbereiden. Zij kan hier haar creatieve kracht in kwijt. Nadat zij de PABO opleiding met succes heeft afgerond, zijn er helaas geen banen beschikbaar in het onderwijs. Ze werkt een tijdje in het kinderparadijs van IKEA en krijgt dan een baan bij de automatiseringsafdeling van een groot ziekenhuis. Ze heeft het hier erg naar haar zin en blijft parttime werken als ze kinderen krijgt.

In de avonduren laat Esther haar creativiteit de vrije loop. Macramé, breien, haken en borduren. Van alles passeert de revue. Het geeft haar voldoening en ze krijgt er energie van. Begin 2010 maakt zij een taart voor de verjaardag van haar man. Alle visite is vol lof en vindt de taart heerlijk smaken. Vanaf dat moment daagt Esther zichzelf met regelmaat uit om een taart te maken voor iedereen die interesse heeft. Nadat ze op verzoek een stapeltaart voor een verjaardagsfeest met 70 gasten heeft gemaakt, gaat de knop om. Esther realiseert zich dat zij nu een naam, logo en site nodig heeft: ‘Mijn taart wordt gegeten in een zaaltje ergens in Den Haag en niemand weet wie hem gemaakt heeft.’ De Taartendame wordt geboren en nadat Esther gevraagd wordt om ook workshops te gaan geven, maakt zij van De Taartendame een officieel bedrijf.

De twee niet te vergelijken werkzaamheden, kantoor en taarten, voelen als een ideale combinatie. Met alleen de taarten zou Esther zich niet compleet voelen en het contact met collega’s missen. Een taart vormgeven geeft ontspanning, het is een artistiek proces waarbij je even in een andere wereld bent en niet aan zware dingen kunt denken.

Esther ontwerpt tegenwoordig de allermooiste taarten. Zij vindt dat je perfectionistisch moet zijn om een taart goed te kunnen maken. ‘Ik leer van elke taart. Ik kopieer niet graag van mijn eigen collectie, een blanco opdracht prikkelt mijn fantasie het meest.’ Zij doet goede research voor al haar ontwerpen. Ideeën haalt ze onder andere uit boeken en krijgt ze mee op beurzen. Esther bedenkt, tekent uit en combineert, net zolang totdat een perfecte taart is ontstaan.

‘Taarten maken, het is mijn grootste passie. Ik leg er alles voor aan de kant.‘ Esther maakt en decoreert kleinschalig en in opdracht taarten en cupcakes. Van chique bruidstaarten tot gewilde sweet-sixteentaarten en feestelijke piraten-cupcakes. Daarnaast verzorgt zij workshops op locatie.

Ik heb de creaties van de goedlachse Esther ontdekt op een verjaardag. Zoet gekleurde strikken sierlijk gedrapeerd op een stapeltaartje. Natuurlijk wilde ik een stuk! Ik was meteen verkocht.

Binnenkort iets te vieren of gewoon – net als ik – een zoetekauw? Kijk dan eens op de site van Esther Schmeitz: De Taartendame.

© 2014. Jacqueline van Zwieteren, Het Verhaal Achter.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*