© 2015 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Vanzelfsprekend

‘Ey, waer ick t’huys alleen, ick backte wentel-teven Van suyckert witte broot, en butter-smeerigh vet.’ In 1623 zouden mijn zonen bovengenoemde tegen hun makkers hebben gezegd. Maar ja, zij leven niet in 1623 dus zij whatsappen naar hun matties: ‘Eey… luister dan. Ik was eten man, wentelbitchesss… :-D!!’

Wentelteefjes. Ik eet ze al ruim veertig jaar, bak ze al zeker dertig jaar en als het aan mijn kinderen ligt, bak ik ze ook nog de komende vijftig jaar. Ik heb ze gebakken voor onszelf, voor vrienden, voor vriendjes van de kinderen, voor buurkinderen, voor neefjes en voor nichtjes.
Vandaag is het weer zover. Er wordt al een week uitgekeken naar deze laatste dag van de proefwerkweek. Vragen als ‘heb je wel genoeg oud brood?’, ‘zijn er echt nog eieren?’ en ‘waar staat de kaneel dan?’ vliegen me om de oren.

Op mijn vraag: ‘Hoe ging jullie geschiedenis en wiskunde?’ krijg ik geen antwoord.

  ‘Wij zetten alles vast klaar!’
  ‘Wil je je schort?’
  ‘Zal ik het vuur aan doen?’

  ‘Jongens, het is net half elf…’ sputter ik tegen, maar er is geen houden meer aan, ‘en wordt het niet eens tijd dat jullie ze zelf leren bakken?’ protesteer ik ook nog lichtjes.

  ‘Kan.’
  ‘Nee hoor.’
  ‘Hoezo?’

Ik laat mijn werk voor wat het is. Breek een ei boven een diep bord, kluts het, melk erdoor. Boter in de pan. Brood door het mengsel en dan sissend in het hete vet. Kaneel en gesmolten bruine suiker maken het af.
O, wat ruikt het heerlijk zoet en behaaglijk in de keuken. En dat alles om geen brood te verspillen, want dat was natuurlijk ooit de gedachte achter het eind-middeleeuwse wentelteefje. Een halfuur lang sta ik zeer tevreden boven de volvette koekenpan. Ik mijd met het grootste gemak de heftige discussie die aan tafel gaande is – iets over Playstationspellen uitlenen en kapot teruggeven, geloof ik. Maar het kan logischerwijs ook over iets anders onbenulligs gaan. Ik begeef me in trance boven de drug eten en mijmer: zal ik mezelf zo met één of twee teefjes belonen?

  ‘Heerlijk! Wij zitten klaar voor de laatsten!’
  ‘Of wil jij ook nog, mam?’
  ‘Nee, joh. Zij wil straks nog in haar bikini passen.’

Vanzelfsprekend.

 
 

Foto: Privébezit
Meer over de naam wentelteefje weten? Lees dit artikel dan eens: Wentelteefje

14 Reacties

 1. Frans
  Geplaatst op 27 maart 2015 om 18:31 | Permalink

  Hmmmmmm, volgende proefwerkweek werk ik thuis.

  • Jacqueline
   Geplaatst op 28 maart 2015 om 15:00 | Permalink

   @Frans Deal! 😉

 2. Monique
  Geplaatst op 27 maart 2015 om 18:37 | Permalink

  Heel leuk geschreven en voor mij een herkenbaar verhaal. Ook mijn kinderen en ikzelf zijn nog steeds gek op wentelteefjes, en deze drug zal vast en zeker nog generaties lang doorgegeven worden!

  • Jacqueline
   Geplaatst op 28 maart 2015 om 15:01 | Permalink

   @Monique Dank je wel! 🙂 Tot en met de laatste zin herkenbaar? 😉

 3. Margreet Bakker
  Geplaatst op 27 maart 2015 om 19:43 | Permalink

  Wat een heerlijk huislijk tafereel…;):)

  • Jacqueline
   Geplaatst op 28 maart 2015 om 15:03 | Permalink

   @Margreet Ja, voor jou vast ook héél herkenbaar! 😀

 4. "Joop"
  Geplaatst op 28 maart 2015 om 08:38 | Permalink

  Krijg het water al in mijn mond!

  • Jacqueline
   Geplaatst op 28 maart 2015 om 15:06 | Permalink

   @Joop Haha, ‘Joop’! Wat leuk dat je mijn blog leest! 😉 Misschien kunnen we op woensdagochtend eens wentelteefjes bakken, lekker en nostalgisch! 🙂

 5. Monique Wegman-Kuin
  Geplaatst op 29 maart 2015 om 13:17 | Permalink

  Een HEERLIJK verhaal. Ik ga het ook maar es proberen. Ziet er erg lekker uit. Wij hebben alleen bijna nooit witbrood in huis. Maar het zal met bruinbrood ook niet vies zijn denk ik.

  • Jacqueline
   Geplaatst op 29 maart 2015 om 20:14 | Permalink

   @Monique Wentelteefjes kun je met iedere broodsoort maken (vinden wij ;-))! Succes!!

 6. Geplaatst op 30 maart 2015 om 13:24 | Permalink

  Jacqueline! Wat heerlijk al die aandacht voor de wentelteefjes. Ik schreef er toevallig ook over zoals je weet 🙂 http://www.petrasteffens.nl/?p=490

  • Jacqueline
   Geplaatst op 30 maart 2015 om 17:52 | Permalink

   @Petra Ja, dat weet ik! 😉 Heerlijk hoor! 😀

 7. Carla van Vliet
  Geplaatst op 30 maart 2015 om 15:23 | Permalink

  Hoe houd je die stoere jongens van je zoet…? Zo dus!

  • Jacqueline
   Geplaatst op 30 maart 2015 om 17:53 | Permalink

   @Carla Haha, ging het altijd maar zo makkelijk!

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*