© 2015 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

De tulband

Herinneringen aan… [deel 8]

”Alles keer vijf! Vijf eieren, 250 gram boter, 250 gram suiker, 250 gram bloem en 50 gram in rum gewelde rozijnen!” Bij de manier waarop mijn moeder “gewelde rozijnen” zegt, loopt het water me al in de mond. Hoewel de ‘alles keer vijf vanzelfsprekendheid’ niet helemaal voldoet aan de wetten van de logica, zal ik mijn moeders recept altijd goed kunnen onthouden. Ik ben een jaar of tien en mag mijn moeder helpen met het bakken van een cake. Ik houd de mixer stevig met twee handen vast terwijl mijn moeder voorzichtig, één voor één, alle ingrediënten in de beslagkom doet. Mijn handen trillen helemaal als alles eindelijk goed gemengd is. Vervolgens wordt het cakebeslag zorgvuldig in de met boter ingevette vorm geschept. De gasoven is goed op temperatuur; ik voel de hitte opstijgen als mijn moeder het deurtje opent en de cake op de middelste richel plaatst. Tijdens het lange wachten, krijg ik de eer om de beslagkom schoon te likken, heerlijk! Ruim een uur later mag de dan nog dampende tulband afkoelen op het rooster op het aanrecht. Ondertussen bekleedt mijn moeder de ronde, grijsblauw gebloemde caketrommel met aluminiumfolie, waarna zij de tulband er voorzichtig in plaatst. Ik mag de poedersuiker over de cake strooien – en in de rondte laten stuiven. Dan gaat de deksel schuin op het blik. Klaar voor consumptie! De zoete warme geur heeft inmiddels alle uithoeken van het grote huis bereikt en daarmee alle neuzen die er wonen. Binnen een uur is de cake op. Dat is niet zo moeilijk; mijn moeder bakt de lekkerste tulband ooit. Nog steeds overigens!’ (Jacqueline – Het Verhaal Achter)

Was jouw (groot)moeder een echte kokkin?

– Hield jouw (groot)moeder van bakken en koken?
– Of was het een noodzakelijk kwaad en waren de middelen beperkt?
– Gebruikte ze weleens een kookboek? Of ging alles via traditionele recepten?
– Of stond je (groot)vader achter het fornuis?

En hoe zit dat eigenlijk met jou? Wat zijn jouw herinneringen?

– Van wie heb jij leren koken en bakken?
– Van je moeder of je vader? Of heb je alles zelf uitgevonden?
– Heb je veel kookboeken?
– En is er misschien een (geheim) familierecept?

Er valt nog zoveel te vertellen!

Heb je hulp nodig? Kijk dan eens bij Levensboek of Cursus Levensverhalen schrijven!

 

Foto: Pinterest

6 Reacties

 1. Frans
  Geplaatst op 4 juni 2015 om 22:41 | Permalink

  Inderdaad de tulband van oma is altijd zo op!

  • Jacqueline
   Geplaatst op 5 juni 2015 om 22:30 | Permalink

   @Frans 😀

 2. Carla van Vliet
  Geplaatst op 5 juni 2015 om 17:16 | Permalink

  Ik ruik het gewoon….! 😉

  • Jacqueline
   Geplaatst op 5 juni 2015 om 22:32 | Permalink

   @Carla Ongelooflijk, hè? Lekker? 😉

 3. Monique Wegman
  Geplaatst op 5 juni 2015 om 22:09 | Permalink

  Ik hoop dat mijn kinderen het ook zo beleefd hebben toen ze voor het eerst mij mochten helpen met het bakken van een cake of appeltaart.
  Morgen ga ik ze jouw verhaal laten lezen en vraag ik het gewoon!

  • Jacqueline
   Geplaatst op 5 juni 2015 om 22:33 | Permalink

   @Monique Wie weet! Ik ben benieuwd! 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*