© 2015 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Go your own way

Herinneringen aan… [deel 10]

‘Zaterdag 1977. Zakgelddag, weer 50 cent erbij. Eindelijk heb ik voldoende geld om een echte elpee te kopen. Ik loop naar de platenzaak en voel 15 guldens branden in mijn broekzak. Ik weet al precies wat ik ga kopen: Rumours, een elpee van Fleetwood Mac. Daar staat het nummer ‘Go your own way’ op, dit vind ik een bijzonder gaaf nummer dat ik ken van de radio en klasseavonden. Een lekker rocknummer met gitaar en drums, heerlijk om mee te zingen. Nu ik de plaat eindelijk zelf heb, kan ik het nummer net zo vaak draaien als ik zelf wil. Ik draai de elpee dan ook helemaal grijs. Alleen op mijn kamer, want geen van de andere familieleden waardeert deze muziek.

Zaterdag 2015. Bij de lijstenafdeling van Ikea zie ik iets nieuws; elpeelijsten. Een oud gevoel komt terug, ik denk aan mijn eerste plaatje. We kopen vier lijsten. Thuisgekomen discussiëren we over welke elpeehoezen er in mogen komen. Eentje staat voor mij al vast: Rumours. Niet meer alleen vanwege ‘Go your own way’. Dreams, Don’t stop, The Chain en natuurlijk Songbird, stuk voor stuk klassenummers en allemaal weer anders.

Recent zag ik een documentaire over Fleetwood Mac en Rumours. Hierin kwam naar voren dat ieder bandlid minimaal één nummer voor deze plaat heeft geschreven. Alle songs hebben te maken met het onstuimige liefdesleven van de bandleden, waarmee hun mooiste en meest iconische album over hun diepste en soms meest treurige gevoelens gaat. Dit realiseerde ik me destijds niet.

Voor mij is deze plaat inmiddels ook iconisch. Het is de eerste van een lange reeks elpees die ik gedurende mijn leven kocht. De elpee is een voorbeeld van wat ik mijn muziek ben gaan vinden. Muziek is belangrijk voor mij, het is een reflectie van wie ik ben. Door de jaren heen zijn er ook andere muziekstijlen bijgekomen, allen onderdeel van de ontdekkingsreis met mezelf. Ik ben er achter gekomen dat de titel van het nummer waarvoor ik Rumours in 1977 kocht (onbewust) veel voor me heeft betekend. Het is de optelsom van wie ik nu ben; Go your own way.’
(Frans – deelnemer ‘cursus levensverhalen schrijven’)

Had jouw (groot)vader een platenspeler?

– Luisterde hij voornamelijk Nederlandstalige muziek? Of hield hij ook van Franse chansons en Duitse schlagers?
– Of droomde hij liever weg bij de pianomuziek van Schubert en Beethoven?
– Waren er liedjes waar hij zich mee kon identificeren?

En hoe zit dat eigenlijk met jou? Wat zijn jouw herinneringen?

– Hoeveel elpees heb jij grijs gedraaid?
– Van de Beatles (Hey Jude)? Rolling Stones (Angie)? Of David Bowie (Ground control to Major Tom)?
– Kun je je teksten herinneren die je ontroerde? Boos maakte? Of juist heel blij?
– Of die je zo weer mee zou kunnen zingen?
– Heb je nu nog oude elpees in huis? Die in de weg staan maar waar je gewoonweg geen afscheid van kunt nemen?

Er valt nog zoveel te vertellen!

Heb je hulp nodig? Kijk dan eens bij Levensboek of Cursus Levensverhalen schrijven!

 

Foto: Privébezit

4 Reacties

 1. Carla van Vliet
  Geplaatst op 12 augustus 2015 om 14:10 | Permalink

  Onze kinderen kopen de elpees die wij jaren geleden weggooiden…. 😉

  • Jacqueline
   Geplaatst op 12 augustus 2015 om 15:40 | Permalink

   @Carla Hebben jullie dezelfde smaak? Dat is wel leuk! 🙂

 2. Marja
  Geplaatst op 12 augustus 2015 om 17:57 | Permalink

  One day I’ll fly away!
  – van Randy Crawford – helemaal grijsgedraaid!

  • Jacqueline
   Geplaatst op 12 augustus 2015 om 18:03 | Permalink

   @Marja Prachtig nummer!!

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*