© 2022 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Zand in mijn ogen; Boekpresentatie

Mijn roman Zand in mijn ogen is verkrijgbaar als paperback en e-book bij iedere fysieke en online boekhandel in Nederland en Vlaanderen en via Bol.comKijk voor recensies bij ReviewsHebban of Bol.com, of klik op Review schrijven als je zelf een review wilt achterlaten.

Zand in mijn ogen; boekpresentatie

De presentatie van mijn debuutroman Zand in mijn ogen was overweldigend. Ruim 70 bezoekers kwamen op zondagmiddag 11 september naar Bibliotheek Forum Zoetermeer voor de officiële boekpresentatie. Met speciale dank aan Peter Bakker voor zijn verhelderende uitleg over alles rondom de Holland Kinder en aan Eric Klarenbeek voor zijn bevlogen verhalen over Den Haag tijdens de crisisjaren en de daaropvolgende tweede wereldoorlog.

Een heel groot Dank Je Wel! voor iedereen die er was (en natuurlijk voor iedereen die niet kon komen), voor de lieve attenties, de handgeschreven kaartjes en de enthousiaste reacties!

De verhalen van mijn oma (een Holland Kind) over wat zij nog wist van haar korte leven in Wenen en over haar reis naar Nederland hebben mij altijd geïntrigeerd. Toen ik klein was vond ik ze vooral interessant, toen ik ouder werd realiseerde en leerde ik dat het niet alleen interessant was, maar vooral ingrijpend en traumatisch geweest moest zijn, voor het 8-jarige kind dat zij toen nog maar was. En niet alleen voor haar, maar ook voor alle andere kinderen die met de Holland Kinder treinen naar Nederland reisden.

Ik voelde de drang en noodzaak om mijn oma’s verhaal te vertellen, omdat de gevolgen van oorlogen helaas nog steeds dagelijks plaatsvinden, gezinnen ontwrichten en levenslange trauma’s kunnen veroorzaken. Vaak onzichtbaar voor de buitenwereld.

Omdat ik ook van creatief schrijven hou, besloot ik om de verhalen van mijn oma te verwerken in het fictieve personage Pippa. De feiten die ik kende en die ik van belang achtte om het verhaal van de Holland Kinder te kunnen vertellen, heb ik gebruikt voor Pippa. Pippa ontmoet in het verhaal Jaap, met wie zij een gecompliceerde relatie heeft. Ook Jaap is fictief, hij is dus niet mijn opa, maar vertegenwoordigt een groep kinderen die – wel net als hij – ontwricht opgroeide in de eerste helft van de vorige eeuw.