© 2022 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Zand in mijn ogen; reviews

Reviews – Zand in mijn ogen
4,7 ∗∗∗∗∗  gemiddelde van 36 reviews

Schrijf zelf een review: REVIEW SCHRIJVEN
Terug naar: ZAND IN MIJN OGEN

Voor meer recensies kijk op: HEBBAN en Bol.com (paperback of e-book)


∗∗∗∗  AANGRIJPEND
Nancy – Heerlen – 19-11-2022
Boek net uit. Wow, prachtig! Vanaf de eerste pagina gegrepen door het verhaal. Heel knap hoe alles aan het einde van Zand in mijn ogen bij elkaar komt. Heel mooi geschreven. Vele zinnen meermaals gelezen. Ik heb het boek al twee maal cadeau gedaan. Ben benieuwd naar het volgende boek van deze schrijfster!


∗∗∗∗∗  RECHT GEDAAN
Ellen – Ellens_boekenplank (Instagram) – 16-11-2022
De schrijfster weet de lezer dusdanig mee te slepen in het verhaal dat de gevoelens van Jaap en Pippa de gevoelens van de lezer worden. Nergens te veel om- en/of beschrijvingen; zij blijft bij de basis. Daardoor voelt het verhaal realistisch aan, Jaap en Pippa zijn personages die tot leven komen en met wie je je kunt vereenzelvigen.
Lees de uitgebreide recensie op Hebban hier: Hebban recensie Zand in mijn ogen


∗∗∗∗∗  WAT EEN BIJZONDER VERHAAL
Margje – Margje_V (Instagram) – 13-11-2022
Dit is een prachtige roman over twee families, het verloop van hun leven, de oorlog, liefde en verdriet. Het is ontroerend mooi geschreven. Doordat Jaap en Pippa beiden zoveel in hun jeugd hebben meegemaakt zijn ze beschadigd en de auteur weet dit heel goed weer te geven. De sfeer van de oorlog is zo beeldend en levensecht. Hoe de beiden zich door het leven heenslaan is zo krachtig en mooi. Ook al maken ze misstappen in hun leven, dit maakt het juist nog echter.
Lees de uitgebreide recensie op Hebban hier:
Hebban recensie Zand in mijn ogen


∗∗∗∗   STERK DEBUUT, HET LEZEN MEER DAN WAARD
Lauren – Laurenbetweenthelines (Instagram) – 12-11-2022
Jacqueline weet te raken, met dit bijzonder verhaal maar zeker ook met taal. Haar vlotte pen zorgde ervoor dat ik onmiddellijk in het verhaal zat en heel veel voeling had met de hoofdpersonages, met Jaap en iets later met Pippa. Het is aangenaam wanneer een auteur er in slaagt om je gevoelens en perspectief ten opzichte van personages te laten veranderen, knap.
Lees de uitgebreide recensie op Hebban hier: Hebban recensie Zand in mijn ogen


∗∗∗∗   ZAND IN DE OGEN STROOIEN
Antoinette Blok – Ans Blok (Instagram) – 12-11-2022
Het boek is vlot geschreven en de hoofdstukken worden afgewisseld met Jaap en Pippa waardoor je ieders ervaringen leest. De tijd waarin het zich afspeelt wordt goed beschreven. Ik vond het een mooi boek, maar onthutsend hoe er met kinderen werd omgegaan in die tijd. Een boek over onverwerkte rouw, seksueel misbruik, geheimen, maar niet te vergeten Liefde.
Lees de uitgebreide recensie op Hebban hier: Hebban recensie Zand in mijn ogen


∗∗∗∗   INTERESSANT EN TRAGISCH TEGELIJK
Selina Jansen – Recensent bij Boekrecensies Blog – 07-11-2022
Zand in mijn ogen is een indrukwekkende, realistische roman. Met gemak leef je mee met Pippa en Jaap. Jacqueline van Zwieteren heeft een schrijfstijl die heel lekker leest. Geen onnodig ingewikkeld lange zinnen, dialogen of sfeeromschrijvingen. Gewoon vertellen zoals het gebeurt. Ik hou ervan. De manier waarop een ontwrichte jeugd doorwerkt in een heel mensenleven is interessant en tragisch tegelijk.
Lees de uitgebreide recensie op Boekrecensies Blog: Boekrecensies Blog – recensie Zand in mijn ogen


∗∗∗∗   STAAT ALS EEN HUIS
Nelleke – 07-11-2022
Een bij vlagen heftig boek met een briljante titel. Iemand zand in de ogen strooien krijgt op de slotbladzijden een heel eigen betekenis. Ik vond dat heel mooi. Een verhaal om over na te praten.


∗∗∗∗  GEKOCHT EN VERKOCHT
Hanny Kamphuis – Zoetermeer – 05-11-2022
Dank je wel voor het delen van dit ontroerende, liefdevolle soms schokkende levensverhaal van Pippa en Jaap. Genoten van begin tot eind en nog vele dagen erna omdat het verhaal me niet losliet. Met zo hier en daar zinnen die dwars door je ziel gaan en op zich al de moeite zijn om vaak terug te lezen. Absolute aanrader!


∗∗∗∗∗  DE LIEFDE OVERWINT
Margreet – mar_yans (Instagram) – 04-11-2022
Ik was even een stukje gaan lezen kort nadat ik het boek ontving en raakte meteen zo geboeid dat ik het in een paar dagen uitlas. Een boek over geheimen, schuldgevoel, misbruik, leugens, bedrog, opnieuw een oorlog, familie, maar ook over liefde en je door het leven slaan ondanks… Jacqueline heeft een fijne schrijfstijl die maakt dat je meeleeft met de hoofdpersonen en ze begrijpt. Ze komen dichtbij. Ze zet de sfeer goed neer en het verhaal zit heel mooi in elkaar. Heel verrassend ook dat je de gebeurtenissen van beide kanten leest! Een prachtig, goed geschreven debuut dat je in één adem uit wilt lezen… En, oh ja.. Een verrassend einde!
Lees de uitgebreide recensie op Hebban hier: Hebban recensie Zand in mijn ogen


∗∗∗∗∗  ZAND IN MIJN OGEN
Carla – car.laleest (Instagram) – 03-11-2022
Het boek laat zien wat de invloed van een ontwrichte jeugd op iemands leven kan zijn en vaak ook weer op dat van zijn/haar kinderen. Echt een heel mooi geschreven debuut.
Lees de uitgebreide recensie op Hebban hier: Hebban recensie Zand in mijn ogen


∗∗∗∗  ONTROEREND EN KRACHTIG
Femmegien Mente – 01-11-2022
Wat een prachtig boek over liefde en verlies. In twee dagen uitgelezen. Zo mooi te lezen hoe krachtig Pippa gelooft in liefde, na het verlies wat zij heeft meegemaakt als kind. De ruimte in haar hart is grenzeloos. Het boek is zo geschreven dat alle personen ‘heel dichtbij’ voelen.


∗∗∗∗   VERDRIET EN VERLIES, TROOST EN LIEFDE
Saskia – Snippers_co (Instagram) – 31-10-2022
Wat meteen opvalt is de beheerste schrijfstijl van Jacqueline van Zwieteren. Dit pakkende en gevoelige verhaal wordt nooit té sentimenteel.
De belevingswereld van Pippa en Jaap tijdens hun jongere jaren wordt knap weergegeven. Ze horen en zien dingen in het gezin en de omgeving, maar zijn nog te jong om deze zaken juist te interpreteren. De auteur laat het dan ook aan de lezer over om zelf in te vullen wat er werkelijk gebeurde in die tijd. De gevoelens van de personages zetten de lezer soms aan het wankelen. Het ene moment voel je sympathie, het ander moment ben je boos… net zoals Pippa en Jaap in hun relatie. Maar je begrijpt hun onmacht, hun zwakkere en sterkere kanten. Ieder heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen verleden en ook geheimen. En wat een knap einde, zo passend bij de geschiedenis van de hoofdpersonages! Mooi, mooi!
Lees de uitgebreide recensie op Hebban hier: Hebban recensie Zand in mijn ogen


∗∗∗∗   WAT EEN BOEK
Marcella – Het Boekenmeisje (Instagram) – 28-10-2022
Ik moest even wennen aan de lange hoofdstukken, maar dat is dan ook gelijk het enige “minpunt”. Wat een boek. Je voelt de pijn en moeilijkheden van zowel Jaap als Pippa. Een bijzonder ontroerend plot. Ik vind het een prachtig debuut. Ik geef dit boek een 8,5.
Lees de uitgebreide recensie hier: Het Boekenmeisje (Instagram) – recensie Zand in mijn ogen.


∗∗∗∗   GELOOFWAARDIGE LEVENS
Lydia Verhoef – Den Haag – 26-10-2022
Mooi geschreven roman, die van begin tot einde boeit. Door de beide verhaallijnen van Jaap en Pippa af te wisselen ontstaat er een compleet beeld van hoe een verhouding ook met de beste bedoelingen pijnlijk kan schuren. De personages zijn levensecht; je zou ze zo kunnen kennen. Het knappe vind ik, dat de emoties niet heel diep ontroerend beschreven worden, maar door de context, de dialogen, de kleine observaties toch helemaal binnenkomen. Treffend aan het boek vind ik ook, dat de tijdgeest als omgeving dient, maar geen hoofdrol speelt. Zo speelt een groot deel van het verhaal zich tijdens WO II af, maar het is geen oorlogsboek. Het verhaal maakt juist duidelijk, dat de ‘gewone’ levens van mensen met hun alledaagse bezigheden en gevoelens, ook tijdens zo’n periode, gewoon doorgaat en -natuurlijk afgezien van honger en angst- eigenlijk niet zo veel verschilt van ieders leven in elke tijd. Kortom, lees dat boek!


∗∗∗∗   PAKKEND, LIEFDEVOL EN ECHT
Ilja Vrolijk – Amsterdam – 23-10-2022
Het verhaal heb ik in één keer verslonden: gegrepen door de personages en de nieuwsgierigheid hoe het verhaal zich zou gaan ontvouwen. Het is op een liefdevolle manier ‘dicht op de huid’ geschreven. Over echte mensen, met echte worstelingen en echte imperfecties.


∗∗∗∗  PAGETURNER
Marieke van den Houten – Alkmaar – 23-10-2022
Hoe de levenslijnen van twee mensen bij elkaar komen en zo een nieuw verhaal vormen. Waarbij het spanningsveld is: wat is sterker: de liefde voor elkaar of de last van het verleden. Omdat innerlijk aangerichte schade iets met je doet…


∗∗∗∗  EEN AANRADER!
Karin – 18-10-2022
Een aangrijpend verhaal met een verrassend slot, afwisselend verteld vanuit het perspectief van beide hoofdpersonen. Na een paar goed geschreven zinnen wil je het boek direct uitlezen. Zeer goed!


∗∗∗∗  INDRUKWEKKEND DEBUUT
Carla van Vliet – Apeldoorn – 16-10-2022
Wat een prachtig verhaal, Jacqueline! Je maakt gebruik van toegankelijk leesbaar taalgebruik, met daartussen bijzonder mooie zinnen. Door het inschakelen van alle zintuigen word je als lezer nog meer meegezogen. Het plot is doordacht en komt realistisch over. De hoofdpersonen ken je al na hun eerste hoofdstuk en je leeft daardoor geïnteresseerd mee met hun hun niet al te makkelijke leven. Dit debuut smaakt naar meer! Tip voor de lezer: pak het boek alleen als je er tijd voor hebt want je wilt het achter elkaar doorlezen 😉


∗∗∗∗  SCHITTEREND DEBUUT
Petra de Jong – Rotterdam – 14-10-2022
Twee mensen, getekend door de traumatische gebeurtenissen in hun jeugd. Ze proberen het samen te rooien in hun huwelijk. Prachtig geschreven met een verrassend slot.


∗∗∗∗   IEDER VERHAAL HEEFT TWEE KANTEN
Jeannette – Den Haag – 12-10-2022
Het verhaal van Zand in mijn ogen gaat over twee beschadigde en getraumatiseerde jonge mensen die elkaar ontmoeten. Je wordt nieuwsgierig of het hen gaat lukken om samen te blijven en wat de gevolgen zijn voor hun relatie. Door de afwisselende hoofdstukken leer je beiden kennen en begrijpen en wil je méér weten.


∗∗∗∗  INDRINGEND VERHAAL OVER EEN VERGETEN GESCHIEDENIS
Joost Stolker – 06-10-2022
Wat een bijzonder en boeiend boek dat zich afspeelt in de eerste helft van de 20e eeuw! Ik heb het in één ruk uitgelezen. De schrijfster wisselt het perspectief van de hoofdpersonen per hoofdstuk af. Hierdoor ontstaat er empathie voor de beide echtelieden die getekend zijn door het leven waarin ze al heel jong weggerukt zijn van hun geliefden. Een aanrader!


∗∗∗∗  DE LIEFDE OVERWINT
Hemmy – 03-10-2022
Toen ik eenmaal begon in ‘Zand in mijn ogen’ kon ik het niet meer wegleggen en heb ik tot 3 uur ’s nachts door gelezen tot het uit was. Ongelofelijk dat dit een debuutroman is. Het verhaal van Jaap en Pippa kroop onder mijn huid, omdat hun omstandigheden en emoties zo ontzettend mooi en goed worden beschreven. Ook neemt het boek je zijdelings op een hele prettige manier mee in de geschiedenis van de eerste helft van de vorige eeuw. Het is echter (tot mijn eigen opluchting) geen ‘oorlogsroman’. Het accent ligt namelijk bij het turbulente leven van de hoofdpersonen. Ik heb vooral veel bewondering voor Pippa die heel wat moest verdragen net als mijn eigen Duitse oma. Ondanks de vele zware thema’s die de revue passeren, heb ik het boek op geen enkel moment als ‘zwaar’ ervaren. De liefde overwint tenslotte, want “zonder liefde is het leven zinloos”. Ik kan niet wachten tot de volgende roman van Jacqueline.


∗∗∗∗∗   INDRINGEND TIJDSBEELD
Anne – Anne_van_Zwieten (Instagram) – 30-09-2022
Jacqueline van Zwieteren heeft een heel fijne schrijfstijl. Met veel oog voor details en levensechte dialogen zijn de levens van Pippa en Jaap vanuit ieders perspectief afzonderlijk beschreven. De keuzes waar zij voor komen te staan, zijn hier en daar hartverscheurend. Het verhaal is in drie periodes verdeeld wat erg prettig is, want daardoor krijg je een duidelijk beeld van hoe de periodes rondom de Eerste en Tweede Wereldoorlog elkaar opvolgen. Het raakt extra omdat het verhaal is gebaseerd op ware personen en gebeurtenissen. Je voelt als lezer dat er gedegen onderzoek is gedaan. Goed gekozen cover. Een sterk debuut.
Lees de uitgebreide recensie op Hebban hier: Hebban recensie Zand in mijn ogen


∗∗∗∗   PRACHTIG EN INDRUKWEKKEND!
Heleen – 28-09-2022
Ik zat direct in het verhaal en kon het bijna niet wegleggen, nieuwsgierig naar hoe dit af zou lopen. Het boek leest vlot dankzij de prettige schrijfstijl. Het verhaal van Pippa en Jaap blijft, ook al is het boek uit, hangen en zet je aan het denken. Een prachtig en indrukwekkend debuut!


∗∗∗∗  PAKKEND, MEESLEPEND
Carla – 26-09-2022
In no time zat ik in het verhaal. De schrijfster laat er geen gras over groeien en neemt je mee in de wereld van Jaap. Zo dat ik, net zo min als Jaap, snap wat er gebeurt. Door Jaap en Pippa, de hoofdpersonen, ieder aan het woord te laten wordt duidelijk hoe hun ervaringen ook hun handelen kleuren. En zowel de pijn als de veerkracht wordt zichtbaar gemaakt. Ik kon niet meer stoppen met lezen en dat gebeurt me niet vaak meer. Ik kijk uit naar een volgend boek Jacqueline!


∗∗∗∗   GEVOELENS
Mary – 26-09-2022
Prachtig boek waarin emoties vanuit meerdere perspectieven worden beschreven. Je kruipt in de huid van en stapt in de tijd van. Knap gedaan!


∗∗∗∗  MEESLEPEND
Mieneke Klumper-Garretsen – Moerkapelle – 25-09-2022
Knap geschreven, mooie schrijfstijl, leest ‘als een trein’. Door de opzet van het boek wordt de lezer de belevingswereld van Jaap en Pippa binnengetrokken. Invoelend beschreven tegen de achtergrond van de gebeurtenissen op het wereldtoneel, die ook hun sporen trokken in de levens van deze mensen.


∗∗∗∗  ZONDER LIEFDE IS HET LEVEN ZINLOOS
Hannie van Grol – Recensent bij In de Boekenkast – 24-09-2022
Zand in mijn ogen is een prachtige, indringende roman over een intrigerende periode in de geschiedenis. De quote die regelmatig geroepen werd in het gezin Brouwer en boven deze recensie genoemd staat, is uiteindelijk tekenend voor dit verhaal. Een echte aanrader!
Lees de uitgebreide recensie op Hebban hier: Hebbanrecensie Zand in mijn ogen
Lees de uitgebreide recensie op In de Boekenkast hier: In de Boekenkast – recensie Zand in mijn ogen


∗∗∗∗  INDRUKWEKKEND VERHAAL
Harriet – 24-09-2022
Wat een mooi verhaal, meegenomen in de levens van Pippa en Jaap kom je terecht in een wereld van zorgen, verdriet angst, maar ook van liefde, kracht en geluk. Dit wordt zo aangrijpend geschreven dat je het boek niet kan wegleggen. In één keer uitgelezen dus! Aanrader!!


∗∗∗∗  PRACHTIG
Els – 24-09-2022
Enorm genoten heb ik van dit prachtige boek. Het verhaal raakte me, het is bijzonder mooi geschreven en het was mede daardoor een genot om het te lezen. Ik kijk uit naar het volgende boek van Jacqueline!


∗∗∗∗  STEENGOED
Margaret Hansler – Zoetermeer – 23-09-2022
Als je begint met lezen, wil je niet meer stoppen. Een mooi boeiend verhaal.


∗∗∗∗  ADEMBENEMEND, PAKKEND
Viola Vos – Naaldwijk – 23-09-2022
In één stuk uitgelezen! Het verhaal boeide me vanaf de eerste tot de laatste zin. Uitermate goed geschreven. De verhalen lopen zo mooi in elkaar over. Ik kijk enorm uit naar het volgende boek van Jacqueline van Zwieteren!


∗∗∗∗  PRACHTIG BOEK!
Anke IJdens – Zoetermeer – 19-09-2022
Wat een schitterend geschreven boek. Door de verhalen van Pippa en Jaap afwisselend vanuit hun perspectief te beschrijven leef en voel je met hen mee. Je wordt meegenomen in beide verhalen en in hun gezamenlijke verhaal. Door het subtiele taalgebruik kun je je in beide heel goed inleven. Een indrukwekkend boek, door de verrassende opbouw, de spanning, de verhalen en het subtiele taalgebruik. Een absolute aanrader.


∗∗∗∗  PRACHTIG, EEN ECHTE PAGETURNER!
Monique Latenstein – Den Haag – 03-09-2022
Het verhaal nam me moeiteloos mee 100 jaar terug in de tijd. De scènes, de dialogen, de onderlinge verhoudingen en het wisselende perspectief. De heftige gebeurtenissen subtiel beschreven. Een aanrader!


∗∗∗∗∗  HET RAAKT ME, HET VERHAAL, DE TAAL
José Franssen – Maastricht – 31-08-2022
Prachtig! Zand in mijn ogen is een knap geschreven en gecomponeerd verhaal. Zoveel mooie zinnen, fraaie dialogen, gedachtenflitsen zijn zorgvuldig en bijna achteloos neergezet, indrukwekkende scènes. Het raakt me, het verhaal, de taal. Het gebeurt me nog maar zelden dat ik een boek in één adem uitlees.


∗∗∗∗∗  ALSOF JE ERBIJ BENT
Wendy Hendriksen – Spanje – 26-08-2022
Waanzinnig mooi geschreven, dicht op de huid van Jaap en Pippa, alsof je erbij bent.

Schrijf zelf een review: REVIEW SCHRIJVEN
Terug naar: ZAND IN MIJN OGEN