Zand in mijn ogen – Roman

Zand in mijn ogen

TIP: Geef Zand in mijn ogen cadeau!

Prachtig! Zand in mijn ogen is een knap geschreven en gecomponeerd verhaal. Zoveel mooie zinnen, fraaie dialogen, gedachtenflitsen zijn zorgvuldig en bijna achteloos neergezet, indrukwekkende scènes. Het raakt me, het verhaal, de taal. Het gebeurt me nog maar zelden dat ik een boek in één adem uitlees.’

José Franssen, Deskundige levensverhalen en mantelzorg, september 2022

Zand in mijn ogen is verkrijgbaar als paperback en e-book bij iedere fysieke en online boekhandel in Nederland en Vlaanderen en via Bol.comKijk voor recensies bij ReviewsHebban of Bol.com, of klik op Review schrijven als je zelf een review wilt achterlaten.

TIP: Geef Zand in mijn ogen cadeau!

‘Waanzinnig mooi geschreven, dicht op de huid van Jaap en Pippa, alsof je erbij bent’

Wendy Hendriksen, Haags Bureau, augustus 2022

Omschrijving

Het gezin van de jonge Jaap Brouwer, in 1912 geboren in ’s-Gravenhage, wordt getroffen door een afschuwelijk familiedrama op het Stille strand. Wanneer Jaap vervolgens in een Haags gesticht moet verblijven en speciale ‘aandachtpupil’ van pater Postma wordt, tekent hem dat voor de rest van zijn leven. Pippa Kurz wordt in 1913 in Wenen geboren. Pippa, acht jaar oud en wees, is een van de kinderen die met een Holland Kindertrein naar de Nederlandse kust wordt gebracht om daar een paar maanden aan te sterken. Ze woont bij Haagse logeerouders en zal nooit meer teruggaan. Tijdens de crisisjaren komen de levens van Jaap en Pippa bij elkaar. De stille Jaap, worstelend met emoties, leugens en geheimen, wordt mee naar een dansavond genomen. Daar treft hij de zachtaardige Pippa, het meisje dat geleerd heeft om nooit vragen te stellen. Ze voelen zich gelijk tot elkaar aangetrokken, ieder om een andere reden. Niemand kan zonder liefde, en ook deze beschadigde jonge mensen proberen te midden van alles, en op een wankele basis, van elkaar te houden. Jaap wordt bakker, Pippa huisvrouw en er zijn al snel meerdere mondjes te voeden. Er is armoede in de Haagse bovenwoning, en verleiding, bedrog en een groot geheim. En dan is het ook nog eens oorlog. Alweer.

In Zand in mijn ogen vertelt de auteur met een weergaloos inlevingsvermogen een realistisch en vooral menselijk verhaal van alle tijden. De sfeer is voelbaar, de dialogen levensecht. Over verlies, misstappen en angst, maar ook over liefde en overleven. De auteur heeft zich laten inspireren door de levensverhalen van haar grootouders, die in de eerste helft van de 20e eeuw – in tijden van een oorlog, een crisis en weer een oorlog – moesten leven met de levenslange, negatieve gevolgen van een ontwrichte jeugd.

Wendy Hendriksen, Haags Bureau, augustus 2022

Het schrijfproces en de totstandkoming van Zand in mijn ogen

 1. Zand in mijn ogen; hoe het begon
 2. Zand in mijn ogen; verzamelen, ordenen, oorzaak en gevolg
 3. Zand in mijn ogen; een grote legpuzzel
 4. Zand in mijn ogen; één worden met je personage(s)
 5. Zand in mijn ogen; van show don’t tell en schrijven is schrappen
  > > Zand in mijn ogen; proefboek mee op vakantie
 6. Zand in mijn ogen; die ene briljante titel
 7. Zand in mijn ogen; klaar om gelezen te worden
 8. Zand in mijn ogen; boekpresentatie
 9. Zand in mijn ogen; schrijf een review
 10. Zand in mijn ogen; reviews
 11. Zand in mijn ogen; reviews Hebban