© 2022 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Zand in mijn ogen; van show don’t tell en schrijven is schrappen (5/7)

Mijn roman Zand in mijn ogen is verkrijgbaar als paperback en e-book bij iedere fysieke en online boekhandel in Nederland en Vlaanderen en via Bol.comKijk voor recensies bij ReviewsHebban of Bol.com, of klik op Review schrijven als je zelf een review wilt achterlaten.

Zand in mijn ogen; van show don’t tell en schrijven is schrappen (5/7)

Alsof ik op moest komen voor een allesbepalend examen belde ik aan bij Frank Gunning.
‘Ik vind het vreselijk eng,’ zei ik.
Hij zag dat natuurlijk allang want ik showde het (ik had een rood hoofd, keek weg en kwam niet uit mijn woorden).
Frank lachte en zei: ‘Kan je goed met feedback omgaan?’
Ik klemde mijn kaken, gooide mijn tas neer, zocht verbeten naar pen en papier en lachte vervolgens als een boer met kiespijn. ‘Natuurlijk.’

Ik dacht klaar te zijn met mijn roman, maar nam toch nog contact op met een schrijfcoach. Voor de zekerheid, zeg maar. Want ook al geef ik zelf al jaren les in het creatief schrijven en feedback op andermans teksten, geloof me, je wordt blind voor je eigen zinnen. Frank, eigenaar van Atelier de Pijp (een werkplek om jaloers op te zijn; ga zelf maar kijken!), was streng doch rechtvaardig. Door zijn positief kritische blik herschreef ik scenes, wijzigde ik alles wat neigde naar zoetsappig en werd mijn tekst rijker door het schrappen van bijna 11.000 woorden.