© 2022 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Zand in mijn ogen; verzamelen, ordenen, oorzaak en gevolg (2/7)

MMijn roman Zand in mijn ogen is verkrijgbaar als paperback en e-book bij iedere fysieke en online boekhandel in Nederland en Vlaanderen en via Bol.comKijk voor recensies bij ReviewsHebban of Bol.com, of klik op Review schrijven als je zelf een review wilt achterlaten.

Zand in mijn ogen; verzamelen, ordenen, oorzaak en gevolg (2/7)

Naast de verhalen die oma zelf had verteld, bleken mijn ouders geweldige speurneuzen te zijn. In Wenen struinden ze kerk- en stadsarchieven af waarmee ze informatie verzamelden over o.a. de geboortedata, sterfdata, doodsoorzaken, beroepen en adressen van familieleden uit oma’s verleden.

Met de informatie die ik nu bezat, schreef ik een blog over oma’s jonge jaren op Vijf Eeuwen Migratie. Naar aanleiding hiervan werd ik benaderd door Peter Bakker met de vraag of mijn stukje gedeeld mocht worden op een symposium over de migratie van Holland Kinder, op de Dag voor de Rechten van het Kind (20 november). Stichting Het Bevrijdingsbos Groningen ging op 20 november 2019 een eeuw terug in de tijd en besteedde aandacht aan de ongeveer 65.000 Oostenrijkse, ondervoede kinderen die in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog per trein naar Nederland kwamen. De kinderen werden in gastgezinnen geplaatst waar ze maandenlang of jaren verbleven. Naar schatting enkele tientallen van deze zogeheten Holland Kinder bleven voorgoed in Nederland. Mijn oma was één van deze kinderen. Hierna werden mijn moeder en ik uitgenodigd om mee te doen aan een historisch-pedagogisch migratieonderzoek van de Holland Kinder. Dit onderzoek richtte zich op de ontwikkeling van gezinsrelaties tussen de (klein)kinderen van Oostenrijkse Holland Kinder, hun biologische gezinnen in Oostenrijk en hun Nederlandse gastgezinnen. Het onderzoek werd geleid door Carla van Os, orthopedagoog en docent bij de Rijksuniversiteit Groningen.

In de afgelopen jaren ontdekte ik steeds meer verhalen van nazaten, foto’s, boeken en zelfs filmpjes over de Holland Kinder. Inmiddels had ik dus veel puzzelstukjes, kennis en inzicht over oorzaak en (mogelijk) gevolg van de migratie van mijn oma. Een aantal korte verhalen lagen klaar om verder uitgewerkt te worden. Maar wat wist ik eigenlijk van oma’s echtgenoot, mijn opa, met wie zij 25 jaar een gecompliceerde relatie had?