© 2022 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Zand in mijn ogen; hoe het begon (1/7)

Mijn roman Zand in mijn ogen is verkrijgbaar als paperback en e-book bij iedere fysieke en online boekhandel in Nederland en Vlaanderen en via Bol.comKijk voor recensies bij ReviewsHebban of Bol.com, of klik op Review schrijven als je zelf een review wilt achterlaten.

Zand in mijn ogen; hoe het begon (1/7)

Mijn Weense oma vertelde onregelmatig over haar ontwrichte jeugd. In 1913 werd zij in armoede geboren, ze groeide op tijdens de Eerste Wereldoorlog en ging als 8-jarige wees op ‘vakantie’ met de Holland Kinder naar het onbekende ‘s-Gravenhage. De reis terug naar huis werd nooit meer gemaakt. Als kind had ik ongelooflijke heimwee, en de jeugd van mijn oma kwam mij dan ook voor als een van de ergste dingen die je als kind kon meemaken. Toen ik zelf moeder werd, vroeg ik mij af wat mijn overgrootouders hadden gevoeld toen ze hun dochtertje niet konden voeden en verzorgen en uiteindelijk noodgedwongen los moesten laten.

Twaalf jaar geleden startte ik mijn schrijfbedrijf Het Verhaal Achter en legde ik o.a. levensverhalen van senioren vast op papier en werkte ik als reminiscentiedocent in woonzorgcentra met mensen met een vorm van dementie. Bij José Franssen leerde ik de kneepjes van het vak om groepen met behulp van creatieve werkvormen bij hun herinneringen te laten komen en deze vast te leggen in verhalen. Jeugdgebeurtenissen en de gevolgen hiervan spelen regelmatig een grote rol in de (levens)verhalen die alle deelnemers in de loop der jaren met mij hebben gedeeld.

In 2016 meldde ik mij aan bij de Schrijversacademie en volgde ik de specialisatie Familieverhalen en Autobiografieën. Ik had nog geen uitgestippeld plan, maar wist wel dat het tijd werd voor mijn oma’s verhaal.