© 2022 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Zand in mijn ogen; een grote legpuzzel (3/7)

Mijn roman Zand in mijn ogen is verkrijgbaar als paperback en e-book bij iedere fysieke en online boekhandel in Nederland en Vlaanderen en via Bol.comKijk voor recensies bij ReviewsHebban of Bol.com, of klik op Review schrijven als je zelf een review wilt achterlaten.

Zand in mijn ogen; een grote legpuzzel (3/7)

Wat begon als een langgekoesterde wens om mijn oma’s levensverhaal vast te leggen, ontaardde ook in de vraag waarom ik zo weinig wist van het verhaal van mijn opa. Mijn opa was een overspelige man wat centraal stond in de herinneringen, ze waren gekleurd en de feiten onvolledig. Zonder zijn handelen te bagatelliseren, wilde ik weten wat hij voor jongetje was geweest in een tijd van oorlogsdreiging, persoonlijk verlies en een aanstormende recessie. Wat ik kreeg en vond was helaas te weinig voor een volledig beeld van wie hij werkelijk was geweest voor- en nadat hij in oma’s leven kwam.

Ik had nu wel een aantal essentiële, biografische en verbindende puzzelstukjes van de grote legpuzzel die een roman is. Ik gebruikte ze om een realistisch en bovenal menselijk verhaal van alle tijden te schrijven, over onverwerkte jeugdtrauma’s, verlies, (ont)hechting, erkenning, beleving, leugens en geheimen. Maar ook over de liefde en overleven. Dit alles tegen het licht van de eerste helft van de 20e eeuw, welke doorspekt was met armoede en oorlogen en waar nog nauwelijks oog was voor de mogelijk levenslange, negatieve gevolgen van een ontwrichte jeugd. Ik creëerde twee hoofdpersonages: de Weense Pippa (*1913) en de Haagse Jaap (*1912), en gaf ze allebei een stem.