© 2016 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Eerste sigaretje

Herinneringen aan… [deel 16]

Ik was veertien en hartstikke bleu. Samen met de mooiste jongen van school moest ik nablijven. Hij was een zittenblijver, minstens één jaar ouder. Nadat we elk 200 keer ‘Ik mag de les van meneer B. niet verstoren’ op papier hadden geschreven, werden we de school uitgezet. Het was inmiddels ver na vieren. In de verlaten fietsenstalling tussen de pijlers van het schoolgebouw stak hij een sigaret op en hield het pakje uitdagend onder mijn neus. Natuurlijk kon ik niet weigeren. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was, stak ik de Camel aan en viel direct daarna door de mand. Het eerste trekje mondde uit in een onderdrukte hoestbui. Hij zei niks en ik schaamde me dood. Het volgende trekje, met de tranen nog in mijn ogen, probeerde ik niet te inhaleren. Dat ging beter, maar zag er vast ook onprofessioneel uit. Zwijgend zaten we op onze bagagedragers voor ons uit te staren. Na een minuut of vijf stond hij plotseling op, trapte zijn peuk uit, reikte mij een Stimorol aan, zei ‘hoi!’ en vertrok. Daar zat ik dan, smoorverliefd, vlinders in mijn buik en met mijn half opgerookte, eerste sigaretje.’ (deelneemster ‘cursus levensverhalen schrijven‘)

Rookten jouw (groot)ouders?

– Rookten ze sigaretten, sigaren of een pijp?
– Waren zij zich bewust van de gezondheidsgevaren?
– En weet je welk merk ze rookten? En waarom juist dit merk?

En hoe zit dat eigenlijk met jou? Wat zijn jouw herinneringen?

– Was het bij jullie thuis ook ‘normaal’ dat naast de melk en suiker een potje met sigaretten op tafel stond?
– Rookte jij ‘mee’ met je (groot)ouders? Vond je dat lekker of juist vies?
– Heb je zelf ooit gerookt? Of heb je je er nooit aan gewaagd?
– Ben je er weer van afgekomen? Hoe?

Er valt nog zoveel te vertellen!

Heb je hulp nodig? Kijk dan eens bij Levensboek of Levensverhalen schrijven!

 

Foto: Privébezit

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*