© 2021 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

My heart wants to sing every song it hears

We zingen luidkeels. Niet dat dat mag, maar we doen het toch. Tegen alle (verzorgingshuis)adviezen in, wordt er gezongen alsof het leven ervan af hangt. En eigenlijk klopt dat wel. In ieder geval hangt de zin van – en in – het leven voor veel bewoners af van muziek.

Muziek verricht wonderen. Het kan je helpen om rust te brengen, of juist om je te activeren, te verblijden en vrolijk te maken. Muziek roept herinneringen en gevoelens op aan allerlei  gebeurtenissen. Vergeten gewaande teksten kunnen zomaar oppoppen.

De bewoners kennen nog veel refreinen; dat maakt ze trots. Ze ginnegappen; ze zijn opgewekt. Ze verbeteren elkaar; ze accepteren en maken verbinding. Verloren coupletten worden opgevuld met neuriën op de melodie die nooit verloren gaat. Ze lachen, krijgen het warm, drinken koffie, eten koekjes en maken dopamine aan. Muziek werkt tot in de laatste fase van hun dementie. We zoeken de juiste tonen, vinden mogelijke ingangen. Van klassiek tot smartlappen en van popmuziek tot geestelijke liederen. Vanachter het verstikkende mondkapje doen we rebels mee. We maken verbinding met onze ogen en via kerst- en carnavalhits. Vaak is een half woord, een herinnering aan de geboorteplaats, een mijmering aan de zomer, iets eetbaars, iemands net gekapte grijze haar, het weer of een wens al genoeg om mensen aan het zingen te krijgen. Ik zou niet weten hoe ik dit kan tegenhouden. En als ik er ooit achter kom, dan zal ik zwijgen.

Muziek heeft een verrassende uitwerking op ieder mens. Jong, oud, ziek en gezond. Zoek en voeg iets moois toe aan de kwaliteit van jouw – en andermans – leven. Muziek maakt  gelukkig.

Heb jij een lievelingslied? Een nummer waar jij van opveert? Waar jij luidkeels van gaat zingen of meteen bij begint te dansen? Ben jij weleens verdwaald geraakt tussen de melodie en het ritme? Ik ben benieuwd!

Ik wens je een maand vol ideeën en melodieën. Geniet van wat je ziet en hoort. Pak je pen en papier. Reflecteer en leg vast. Heb lief en zing op veilige afstand; het levert zulke mooie verhalen op!

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*