© 2015 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Openbaring

Herinneringen aan… [deel 14]

‘Het is Sinterklaasavond 1971. Ik ben 4, bijna 5 jaar oud. We zijn net klaar met het avondeten als mijn oudste broer van 12 zegt dat er iets in zijn slaapkamer ligt. Gehaast en opgewonden ren ik met in ieder geval mijn broer van 8 twee trappen op en vind daar in de vensterbank van mijn broers kamer een briefje van Sinterklaas. Dit briefje leidt ons naar een ander briefje en nóg weer een ander briefje en – helaas weet ik dat niet meer – waarschijnlijk uiteindelijk naar een verrassing of cadeautje. In ieder geval zit ik na enige tijd weer uitgelaten aan de eettafel, op mijn vaste plekje op de hoek. Mijn moeder, aan mijn rechterzijde, vertelt mij vervolgens dat Sinterklaas niet bestaat. Dat hij een verklede man is. En Zwarte Piet is dat ook. Ik ben in eerste instantie niet erg onder de indruk van deze mededelingen maar vraag me wel bezorgd af, of de volgende boodschap zal zijn dat we deze avond geen cadeautjes zullen krijgen. Hierin word ik gelukkig snel gerustgesteld, de pakjes zijn al in huis en gewoon door mijn ouders gekocht. We vieren de avond uitgebreid met lekkers en een wasmand vol geschenken. Én ik krijg mijn zo gewenste rode poppenwagen welke mij eindelijk de gelegenheid geeft om buiten te gaan wandelen met mijn poppenkinderen!

Aan de ene kant ben ik trots dat ik nu iets weet wat mijn nog gelovige vriendinnen niet weten. Maar aan de andere kant heb ik door deze vroege openbaring jarenlang iedere Sint en Piet op grote, veilige afstand gehouden. Want als zij niet zijn, wie ze zeggen te zijn, wie zijn ze dan??’

(©Jacqueline – Het Verhaal Achter)

Werd er bij jouw (groot)ouders thuis Sinterklaas gevierd?

– Was er geld om pakjes of iets lekkers te kopen?
– Kwam er een Sinterklaas of Zwarte Piet?
– En kunnen zij zich nog herinneren hoe zij achter de waarheid kwamen?

En hoe zit dat eigenlijk met jou? Wat zijn jouw herinneringen?

– Hoe kreeg jij te horen dat Sinterklaas niet bestaat?
– Of kwam je er zelf achter? Vond je misschien een zak vol pakjes achter in de linnenkast?
– Was je onder de indruk van het nieuws, of deed het je niet zoveel?
– Vond je het lastig om nu zelf niets te verklappen?

Er valt nog zoveel te vertellen!

Heb je hulp nodig? Kijk dan eens bij Levensboek of Cursus Levensverhalen schrijven!

 

Foto: Hetgeheugenvannederland.nl

4 Reacties

 1. Frans
  Geplaatst op 4 december 2015 om 11:58 | Permalink

  JIj was er al vroeg bij Jacqueline.

  • Jacqueline
   Geplaatst op 7 december 2015 om 11:53 | Permalink

   @Frans Mijn broertje dreigde het geheim te verklappen… mijn moeder wilde hem voor zijn!

 2. Carla van Vliet
  Geplaatst op 4 december 2015 om 15:36 | Permalink

  Een van mijn dochters was hevig verontwaardigd dat we haar zo voor de gek gehouden hadden, was waarschijnlijk meer boos op zich zelf dat ze het niet in de gaten had, vond het ook heel niet leuk dat grote broer wel van het spel wist, het bedaarde pas een jaar later toen zij een kleiner neefje voor de gek mocht houden en dit dan ook vol overgave deed 😉

  • Jacqueline
   Geplaatst op 7 december 2015 om 11:56 | Permalink

   @Carla Haha, geweldig zo’n dochter! 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*