© 2015 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Vlinders

Ongegeneerd tot over je oren verliefd zijn. Is er iets fijners denkbaar?

Jarenlang heb ik me afgevraagd hoe jongenspubers hun verliefdheid thuis zouden tentoonspreiden. Ik heb weliswaar twee broers, maar daarvan was ik bij de oudste nog te jong om iets te merken van zijn puberale verliefdheden en de jongste broer versleet zoveel vriendinnetjes dat ik hem niet als een serieus referentiekader dacht te kunnen nemen.

Van mijn vier jongens gaf er een al jong een aardig inkijkje in zijn romantische belevingswereld. Hij was open en deelde veel. Soms zelfs iets te veel, van die dingen die je als ouder liever niet wilt weten en toch ook weer wel moet weten. Hij beleefde alles intens, van een stralend ‘we hebben besloten ervoor te gaan’ (met zijn langeafstandsvriendin) tot tranen met tuiten als zijn hart gebroken was.

Een andere zoon heeft al sinds jaar en dag – zo ongeveer sinds hij weet dat er meisjes bestaan – geregeld verkering. Niet dat hij dat ooit meedeelt, integendeel. Voorheen hoorde ik dat van andere moeders op het schoolplein en tegenwoordig zien we dat aan zijn met regelmaat veranderende WhatsApp-status. Daarin zit doorgaans wel een aantal hartjes en een wisselend scala aan meisjesnamen verborgen.

Welnu. Het was een tijdje rustig in de stal. Echter sinds enkele dagen is het hier weer testeron⁴ en draait het chemische verliefdheidsproces op volle toeren. Glanzende ogen, afwezige blikken, onafgebroken WhatsAppverkeer, dagelijks schone kleren, op tijd naar school, lekkere luchtjes en zélfs (ongevraagd) gepoetste tanden. De jongens vullen elkaar poëtisch en zonder greintje spot aan met bekende quotes: op ‘geen honger’ volgt een ‘want je buik is natuurlijk al gevuld met vlinders’ en ‘my heart is perfect’, ‘because you’re inside’. Dromerige en betekenisvolle songteksten galmen door het trappenhuis.

Mijn man en ik kijken elkaar vertwijfeld aan. Hier kunnen we nog wat van leren. Ondertussen is één ding zeker, met zoveel vlinders ter plaatse, hebben wij tegen het begin van de winter de warmte van de lente al een beetje in huis.

 

 

Foto: 7-themes.com

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*