© 2014 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Tot de dood ons scheidt

Het verhaal van Franz (35) en Anna (31)

De mooiste dag van hun leven? Misschien wel.

Het is 28 augustus 1910 als Franz Leopold en Anna elkaar hun ja-woord geven in de Pfarre Neulerchenfeld te Wenen. De eerste vier jaren van hun huwelijk verlopen voorspoedig. Succesvol zelfs. Franz Leopold werkt als galvaniseur en Anna is werkzaam als edelsmid. Vanaf 1914, als de Eerste Wereldoorlog begint, gaat het bergafwaarts. Ze worden steeds armer en het is een zware tijd. In 1918 als de oorlog ten einde is – Oostenrijk is één van de verliezers van de Eerste Wereldoorlog – is er grote voedselschaarste ontstaan die zijn tol eist. Franz Leopold en Anna kunnen met moeite het hoofd boven water houden. In de stad zijn dodelijke ziektes aan de orde van de dag en medicijnen zijn nauwelijks voorhanden. Ze hebben inmiddels twee dochters gekregen; Leopoldine en Josefine. De laatste sterft in 1918 op tweejarige leeftijd aan dysenterie. Leopoldine zal 86 worden. In 1920 slaat de dood nogmaals onverbiddelijk toe. Op 10 februari sterft Anna aan de gevolgen van griep en op 20 februari sterft Franz Leopold aan longtuberculose, 31 en 35 jaar oud.

Tot de dood ons scheidt. Dat dat zo snel zou gebeuren, had niemand kunnen voorzien. Gelukkig maar.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*