© 2014 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Opvoeden raakt je wezenlijke kern

Het verhaal van Ellen Lisa van Woerden –
Praktijk voor Opvoeding Zoetermeer e.o. (PVOZ)

‘Dank je wel!’ Dat is wat Ellen Lisa als meisje vaak hoort. Ze is altijd bezig om andere mensen te helpen; haar ouders complimenteren haar meermaals om haar behulpzame aard. Met een vader als psycholoog wordt het luisteren naar en helpen van anderen haar ook wel met de paplepel ingegoten. Nadat uit een beroepskeuzetest blijkt dat zij een buitenproportioneel goed gevoel heeft voor hoe met mensen en hun gevoelens om te gaan, volgt een studie orthopedagogiek aan de universiteit van Groningen.

‘Een pittige studie. Heel theoretisch en abstract.’ Ellen Lisa vraagt zich dikwijls af waarom zij een dikke pil als Sonderpädagogik moet lezen, terwijl zij bij wijze van spreken nog niet eens weet wat een gehandicapte is. Tijdens haar stage valt het haar op dat de pedagogische ouderbegeleiding bij ADHD kinderen minimaal is en ze schrijft er haar eindscriptie over. Zij zwoegt en slaagt.

Met ouders in gesprek gaan en trainingen verzorgen, dat is waar zij naar verlangt. Uit eigen ervaring weet zij dat het opvoeden van kinderen leuk is en soms ook behoorlijk lastig. ‘Toen ik zelf jonge kinderen had, miste ik andere (gelijkgestemde) ouders om mee te praten over wat mij bezig hield ten aanzien van de opvoeding.’

Ellen Lisa werkt graag met mensen, ze vindt het afwisselend, nooit saai of eentonig. De cursussen en trainingen die zij verzorgt, inspireren haar, waardoor ook zij zichzelf kan blijven ontwikkelen. ‘Ik geloof erin dat iedere ouder in de grond het beste met zijn of haar kind voorheeft. Als ik ouders onderling, of met hun kinderen, heb weten te verbinden, geeft dat enorm veel voldoening. Ze hebben van en met elkaar geleerd. Dat is toch prachtig? En ouders die na een cursus of opvoedparty met elkaar in contact blijven, wow! Daar word ik echt heel blij van.’

Opvoeden raakt je wezenlijke kern. Ouders willen (h)erkenning van hun probleem, de bevestiging dat ze het goed doen als ouder en bevestiging van hun sterke kanten. ‘Ik geef ruime aandacht voor onderlinge uitwisseling en inspiratie.’

Volgens Ellen Lisa heeft ieder mens in potentie iets waarmee hij of zij uit de voeten kan, de kunst is om dat naar boven te halen. Ellen Lisa beheerst deze kunst. Ouders weten vervolgens zelf het probleem met hernieuwde kracht aan te pakken. ‘Ik empower: zoals dat zo mooi heet.’

PVOZ registreert en bewaart geen verhalen. Het is geen instituut. Ellen Lisa geeft opvoedingsondersteuning aan ouders en professionals door middel van adviesgesprekken, workshops, opvoedparty’s en cursussen. Ook coacht zij kinderen. Ellen Lisa runt PVOZ samen met gezinspedagoge Saskia Bierman.

‘Ik bied een luisterend oor, waardoor ouders op een gegeven moment zelf weten wat hen te doen staat.’ Dit lijkt me een bescheiden opvatting voor iemand met de hoeveelheid kennis, kunde en ervaring die Ellen Lisa in huis heeft. Maar ja, bescheidenheid is dan ook één van haar mooiste kwaliteiten.

Gelooft u ook in de kracht van verbinden, delen en empoweren? Kijk dan eens op de site van Ellen Lisa van Woerden: PVOZ

© 2014. Jacqueline van Zwieteren, Het Verhaal Achter.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*