© 2015 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Bevrijd!

Herinneringen aan… [deel 7]

Ondanks alle ellende voelde de oorlog voor mij niet als een hele spannende tijd. Ik was een baby toen de oorlog begon en een kleuter toen het voorbij was. Wel kan ik me de bevrijdingsfeesten direct na de oorlog herinneren. De straten waren versierd en ik mocht verkleed als bakkertje met een grote witte bakkersmuts en een kleine handwagen meelopen in de optocht. Mijn opa bakte speciale broodjes die door ons kinderen werden uitgedeeld. Die broodjes waren zo op; iedereen had natuurlijk nog honger. Voor mijn zusje had mijn vader een step met een houten boog gemaakt. Een boog behangen met bloemetjes en kleine oranje strikjes. Bevrijd. Zonder de angst te hebben ervaren, voelde ik dat toch heel goed. Je merkte het gewoon aan de uitzinnige vreugde en tranen, van alle grote mensen.’ (Fragment uit: Het verhaal van FritsLevensboek)

Hebben jouw (groot)ouders de Tweede Wereldoorlog (bewust) meegemaakt?

– Hoe oud waren jouw (groot)ouders gedurende de oorlog?
– Hebben ze angst gekend? Of honger?
– Waren er onderduikers in huis?
– En in hoeverre ondervinden ze nu nog last van eventuele nare herinneringen?

En hoe zit dat eigenlijk met jou? Wat zijn jouw herinneringen?

– Heb jij iets met de oorlogsverhalen van familieleden?
– Beïnvloeden ze ook jouw leven?
– Wat zijn jouw herinneringen uit je jeugd aan Bevrijdingsdag en Dodenherdenking?
– En sta je er nu ook nog bij stil? Geef je de herdenking door aan je kinderen?

Er valt nog zoveel te vertellen!

Heb je hulp nodig? Kijk dan eens bij Levensboek of Cursus Levensverhalen schrijven!

 

Foto: www.geheugenvannederland.nl

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*