© 2018 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Last Christmas

Last Christmas. Toen deze single van het duo Wham! in 1984 werd uitgegeven, hadden George Michael en Andrew Ridgeley vast niet kunnen vermoeden dat hun kerstnummer (dat oorspronkelijk rond Pasen uit had moeten komen en dus geen Last Christmas bevatte) 34 jaar later een kerstklassieker zou zijn.

Net zomin als dat ik in 1984 had kunnen bedenken dat ik 34 jaar later een autobiografische schrijfoefening zou maken rond dit nummer. In 1984 was ik vooral druk met dromerig naar de clip met George Michael kijken. Ik wist toen nog niet dat hij op jongens viel en blijkbaar vroeg ik me ook niet af of ik überhaupt een kans maakte.

De schrijfopdracht ‘Hoe ziet jouw komende kerst eruit ten opzichte van Last Christmas?’ pakte aan De Verhalentafel én De Verhalenkring uit in prachtige resultaten. Na een aantal (associatie)oefeningen kwamen de kernwoorden trots, dankbaarheid, overwinning, (zelf)reflectie, ontwikkeling, geluk en plezier, creatief verpakt tot uiting in inspirerende levensverhalen.

Ik ben benieuwd welke verandering er voor jou heeft plaatsgevonden in 2018. Zit je nieuwe liefde dit jaar aan tafel of heb je een diploma meer op zak? Ben je oma, of opa, geworden? Staat de kerstdis in een ander huis? Ben je tien kilo lichter of juist zwaarder? Zijn de kinderen de deur uit (of weer terug)? Heb je echt die handige maar o zo dure keukenmachine aangeschaft? Of ben je een huisdier rijker?

Toen ik de vraag aan mijzelf stelde, bleef er één gedachte overheersen: Last Christmas zat mijn vader nog als vanzelfsprekend aan onze kersttafel. Met wie zou hij zijn whisky, pasteitje en stoofpeertjes moeten nuttigen, nu hij sinds enkele weken in een verzorgingshuis woont? Zou hij naar huis kunnen met kerst en hoe dan? Hulp kwam in de vorm van Roltours, waar vrijwilligers belangeloos de rolstoelafhankelijke bewoners met de feestdagen naar hun familie thuis rijden. Zo kan mijn vader net als voorgaande jaren mijn moeders stoofpeertjes, aan haar zijde, thuis opeten.

Last Christmas. Fan van George Michael zal ik altijd blijven. Tussen zijn latere solonummers zitten prachtig gecomponeerde muziekstukken als Cowboys and Angels en Jesus to a Child. Luister maar eens.

Wens ik je tot slot een warme decembermaand met nieuwe herinneringen en een 2019 met vele schrijfuren en sprankelende lichtpuntjes!

Hartelijke groet,

Jacqueline

PS Zie ik je binnenkort bij een van de schrijfactiviteiten van Het Verhaal Achter?

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*