© 2020 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Gelukmakers – Schrijfopdracht

De schrijfopdracht – december 2020
Fijn om je hier te zien! Dat je op deze pagina bent beland, betekent dat je de eerste stap naar je verhaal hebt gezet. Volg de verdere stappen hieronder en ervaar hoe leuk het is om te spelen met taal en ontdek dat ook jij kunt schrijven!

Je hebt nodig
Pen, papier en een wekker.

Goed om te weten
Dit is een autobiografische schrijfopdracht voor iedereen die het leuk vindt om te spelen met woorden en een kijkje te nemen in het eigen leven. Dus ook voor jou, de autobiografische schrijver (in spe)! Schrijf je toch liever fictief? Laat dan je fantasie los op een denkbeeldig personage en zijn/haar gekozen gelukmaker.

Warming-up
Welke min of meer alledaagse dingen maken jou gelukkig tijdens de huidige coronacrisis?
Een verse kop koffie, een warm bad, de tuin vegen, een boek lezen, de was ophangen, een boodschap doen (voor iemand anders), een potje Wordfeud, de schaterlach van je kleinkind, een puzzel van 1000 stukjes, een wandeling door het bos, de openhaard aansteken, een knuffel van je huisdier, een spannend boek, online kleding bestellen, een driegangendiner voor jezelf koken, een yogasessie, een reep pure chocola?

Bedenk een aantal alledaagse dingen die jou in deze tijd gelukkig kunnen maken. Schrijf ze in steekwoorden op. Als je hiermee klaar bent, lees ze dan een keer goed door. Streep daarna weg totdat je er één overhoudt.

Voor dit ene alledaagse ding maak je een lijstje in steekwoorden met alle zintuigen die je te binnenschieten wanneer je aan dit alledaagse ding denkt. Dus wat zie je, wat hoor je, wat ruik je en wat proef je? Hierna maak je een lijstje met alle gedachten en gevoelens die je te binnenschieten als je aan het alledaagse ding denkt. Welke emoties beschrijven je gevoel het best? Hoe verwoord je je gedachten? Vraag jezelf steeds af waarom je iets vindt. Dat geeft meer diepgang en duiding aan je eigen verhaal.

Bijvoorbeeld:
Ik vind het gezellig. > Waarom vind jij het gezellig? > Omdat mijn kinderen er zijn.
Ik vind het saai. > Waarom vind jij het saai? > Ik kan dan met niemand praten.

Schrijven
Zet je wekker op tien minuten en schrijf een korte tekst over het alledaagse ding dat jou in deze tijd gelukkig kan stemmen. Verwerk een aantal van je zintuigen, gedachten en gevoelens in je verhaal. Is de tijd om? Lees je tekst dan na en pas aan waar jij het nodig vindt. Vul aan of schrap totdat je tevreden bent.

Delen
Wil jij je gelukmaker met ons delen? Dat is natuurlijk niet verplicht maar misschien breng je iemand op een idee en help je hem of haar op deze manier met een fijne gelukmaker in deze bijzondere tijd. Je mag je tekst als een reactie op dit bericht achterlaten of je mag het delen op je persoonlijke social media-kanalen (Facebook, Instagram of Twitter). Vergeet niet om de hashtag #ZoetermeerSchrijft te gebruiken. Zo kunnen we elkaar als schrijvers altijd terugvinden.

Tot slot
Veel succes en bovenal veel schrijfplezier! We kijken uit naar jullie gelukmakers!

Initiatief
Dit is een schrijfopdracht van Jacqueline van Zwieteren (Het Verhaal Achter) i.s.m. Bibliotheek Zoetermeer voor Zoetermeer Schrijft.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*