© 2020 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

De contactadvertentie – Schrijfopdracht

De schrijfopdracht – 23 augustus 2020
Fijn om je hier te zien! Dat je op deze pagina bent beland, betekent dat je de eerste stap naar je fictieve verhaal hebt gezet. Volg de verdere stappen hieronder en ervaar hoe leuk het is om te spelen met taal en ontdek dat ook jij kunt schrijven!

Je hebt nodig
Bovenstaande contactadvertenties. Pen en papier of laptop en een wekker.

Goed om te weten
Dit is een fictieve schrijfopdracht voor iedereen die het leuk vindt om te fantaseren en met taal een verzonnen tekst te creëren. Dus ook voor jou, de schrijver (in spe)!

Warming-up
Bekijk en lees de contactadvertenties uit 1870 hierboven. Ze komen uit de collectie van Liefde van Toen, verzameld door Mark Traa (Bron: Delpher.nl). De bovenste – van H. aan Louise – stond als eerste in de krant, de onderste – van L. aan Herman – is een reactie op de bovenste advertentie. Je hoeft nog niets op te schrijven.

Bedenk eerst welke relatie Louise en Herman met elkaar hebben. We zijn geneigd om te denken dat het hier om twee geliefden gaat. Maar misschien is hun relatie wel van een hele andere orde. Zijn het familieleden, collega’s, partners in crime of nog iets anders?

Verzin dan drie verschillende redenen waarom Herman ergens op Louise heeft staan wachten. Waar was dat en op welk tijdstip? En waarom voelde het niet verschijnen van Louise als onverdiend? Schrijf deze redenen in maximaal vijf regels per reden op. Lees ze nog eens goed door en kies er dan één uit waar je mee verder wilt gaan.

Met de gekozen bedoeling van Herman verzin je vervolgens drie redenen waarom Louise niet kon komen. Wie is M.? Schrijft ze de waarheid of is M. een excuus? Schrijf ook deze redenen in maximaal vijf regels per reden op. Lees ze nog eens goed door en kies er dan ook hier één uit waar je mee verder wilt gaan.

Schrijven
Je hebt nu drie ingrediënten voor je verhaal verzonnen: De relatie tussen Herman en Louise, de reden voor het tevergeefs wachten van Herman op Louise en tot slot de reden waarom Louise niet op kwam dagen. Zet een wekker op vijfentwintig minuten. Schrijf een korte tekst over Herman en Louise met als basis de drie ingrediënten. Schrijf je tekst in de derde persoon (hij/zij). Als de tijd om is, ga je woorden tellen. Je tekst mag namelijk niet langer zijn dan 350 woorden, heb je er meer dan zul je moeten schrappen. Heb je er minder, dan hoef je niet aan te vullen, tenzij je dat zelf wilt. Schrappen is lastig, maar maakt je tekst altijd scherper. Kijk bijvoorbeeld naar overbodig geplaatste bijvoeglijke naamwoorden en dubbele zinnen. Staan er woorden en/of zinnen in je tekst die te mooi zijn om zomaar weg te gooien, sla ze dan op in een ander bestand. Ze kunnen altijd nog eens van pas komen in een van je andere teksten.

Delen
We nodigen je uit om je tekst te delen. Dit is natuurlijk niet verplicht maar wel leuk. Je mag je tekst als een reactie op dit bericht achterlaten of je mag het delen op je persoonlijke social media-kanalen (Facebook, Instagram of Twitter).  Vergeet niet om de hashtag #ZoetermeerSchrijft te gebruiken. Zo kunnen we elkaar als schrijvers altijd terugvinden.

Tot slot
Veel succes en bovenal veel schrijfplezier! We kijken uit naar jullie fantasievolle verhalen!

Initiatief
Dit is een schrijfopdracht van Jacqueline van Zwieteren (Het Verhaal Achter) i.s.m. Bibliotheek Zoetermeer voor Zoetermeer Schrijft.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*