© 2020 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Zomers stapelgedicht – Schrijfopdracht

De tijdmachine

Die laatste zomer,
duizend schitterende
zonnen. Vertraging,
bikini, een warme rug.
Zout op mijn huid,
een koffer vol verhalen.
Voor altijd vandaag.

De schrijfopdracht – 1 augustus 2020
Fijn om je hier te zien! Dat je op deze pagina bent beland, betekent dat je de eerste stap naar je stapelgedicht hebt gezet. Volg de verdere stappen hieronder en ervaar hoe leuk het is om te spelen met taal en ontdek dat ook jij kunt dichten!

Je hebt nodig
Je boekenverzameling (of met toestemming die van een ander) en een fototoestel of mobiel met camerafunctie. Indien je je stapelgedicht wilt uitschrijven; pen en papier of laptop.

Goed om te weten
Dit is een poëzieopdracht voor iedereen die het leuk vindt om met woorden te spelen. Dus ook voor jou, de schrijver (in spe)! Onderaan deze pagina zie je een voorbeeld van een themagericht stapelgedicht (dementie) en een vrije keus stapelgedicht. Beide gedichten zijn gestapeld door deelnemers aan de schrijfactiviteiten van Het Verhaal Achter. Je ziet zowel de foto als het uitgeschreven gedicht.

Warming-up
Ga naar je boekenkast, je boekenplank of daar waar jij je boeken hebt verzameld. Het maakt niet uit wat voor boeken je hebt staan. Thrillers, sciencefiction, studie- of kookboeken. Nederlandse of anderstalige. Historische of commerciële boeken. Streek- of psychologische romans. Voor deze oefening is ieder boek geschikt. En zelfs, ondanks dat je met de titels aan de slag gaat, een boek zonder titel. Als je voor je verzameling staat, laat je je ogen over de titels glijden. Zijn er titels bij die je raken, die je iets doen, die je mooi, vreemd of juist grappig vindt? Niet omdat je de inhoud van het boek kent, maar puur om de woorden in de titel.

Stapelen
Neem het thema zomer in gedachten en zoek nu titels uit die de zomer voor jou vertegenwoordigen. Haal zoveel boeken uit de kast als je wilt en ga dan stapelen in een volgorde waarvan jij vindt dat de woorden elkaar mooi opvolgen, zoals in een gedicht. Het stapelgedicht mag natuurlijk zowel vaag als heel helder zijn, grappig of serieus. Alles al naar gelang je bui, je zin en de titels die je voorhanden hebt. Staar je niet blind op eindrijm (boek-hoek, stop-drop …), binnenrijm (de sloep voer …) of alliteratie (Lotje leerde Leentje lopen langs …). Lees je stapelgedicht een paar maal hardop voor. Klinkt het zoals je het wilt laten klinken? Of wil je toch nog iets veranderen? Je mag er zolang over doen als je wilt én je mag zoveel stapelgedichten maken als je kunt. Je zult merken dat het verslavend werkt.

Delen
We nodigen je uit om je stapelgedicht te delen. Dit is natuurlijk niet verplicht maar wel leuk. Je mag je stapelgedicht als een reactie op dit bericht achterlaten of je mag het delen op je persoonlijke social media-kanalen (Facebook, Instagram of Twitter).  Kies zelf of je het stapelgedicht als foto of als geschreven/getypte tekst wilt delen. Vergeet niet om de hashtag #ZoetermeerSchrijft te gebruiken. Zo kunnen we elkaar als schrijvers altijd terugvinden.

Tot slot
Veel succes en bovenal veel stapelplezier! We kijken uit naar jullie zomerse gedichten!

Initiatief
Dit is een schrijfopdracht van Jacqueline van Zwieteren (Het Verhaal Achter) i.s.m. Bibliotheek Zoetermeer voor Zoetermeer Schrijft.

 

Voorbeeld van een stapelgedicht, thema Dementie:

Noodlot

Let op mijn woorden.
Het geheugenspel
verloren.

De overgave
en de liefde.
Het einde van de
eenzaamheid.

Dank je wel.

 

Voorbeeld van een stapelgedicht, vrije keuze:

Perspectief

De gelukkige
onzichtbaar.
Makkelijk leven,
vreemde streken.
De edele kunst van
not giving a f*ck.
Van geluk gesproken.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*