© 2020 Jacqueline van Zwieteren. All rights reserved.

Het gebakje – Schrijfopdracht

De schrijfopdracht – 25 september 2020
Fijn om je hier te zien! Dat je op deze pagina bent beland, betekent dat je de eerste stap naar je verhaal hebt gezet. Volg de verdere stappen hieronder en ervaar hoe leuk het is om te spelen met taal en ontdek dat ook jij kunt schrijven!

Je hebt nodig
Pen, papier en een wekker.

Goed om te weten
Dit is een autobiografische schrijfopdracht voor iedereen die het leuk vindt om zijn/haar gedachten en gevoelens op papier te zetten. Dus ook voor jou, de schrijver (in spe)! Schrijf je liever fictief? Laat dan je fantasie los op een denkbeeldig personage en zijn/haar gekozen gebakje.

Warming-up
Heb je een favoriet gebakje? Misschien een harde mokka of een Bossche Bol? Of ga jij voor een appelpunt of kwarktaartje? Misschien ben je geen zoetekauw, dat kan natuurlijk ook. Geen probleem, je kunt deze oefening gewoon meedoen.

Bedenk welk gebakje/taartje jij het allerlekkerst vindt. Het mag ook een gevulde koek, appelflap, een amandel- of saucijzenbroodje o.i.d. zijn.  Als je geen enkel gebakje lekker vindt, gebruik je het gebakje dat het eerste in je naar bovenkomt.

Maak vier kolommen, zet bovenaan deze kolommen van links naar rechts de zintuigen zien, ruiken, proeven en horen. Vul de kolommen vervolgens met associaties (in steekwoorden) met het gekozen gebakje in gedachten. Zet een wekker op 4 minuten, stop niet met associëren tot de tijd om is.

Schrijven
Schrijf nu een korte tekst over hoe je het gebakje bij de lezers zou aanprijzen of afraden. Maak gebruik van je steekwoorden uit de zintuigassociatie. Je mag flink overdrijven en dramatiseren, maar je mag ook heel serieus blijven. Probeer wel bij je gevoel en jouw waarheid te blijven. Geef je verhaal een prikkelende titel, anders dan de naam van het gebak. Je schrijft maximaal 15 minuten. Als de tijd om is, lees je je tekst nog eens goed door. Staat er wat je wilt vertellen? Denk je dat de lezer het gebakje ziet, ruikt, proeft of hoort door het lezen van jouw tekst? Met andere woorden, heb je je zintuigen gebruikt tijdens het schrijven? Loopt het water de lezer in de mond?

Delen
Maak ons lekker! We nodigen je uit om je tekst te delen. Dit is natuurlijk niet verplicht maar wel leuk. Je mag je tekst als een reactie op dit bericht achterlaten of je mag het delen op je persoonlijke social media-kanalen (Facebook, Instagram of Twitter).  Vergeet niet om de hashtag #ZoetermeerSchrijft te gebruiken. Zo kunnen we elkaar als schrijvers altijd terugvinden.

Tot slot
Veel succes en bovenal veel schrijfplezier! We kijken uit naar jullie smakelijke verhalen!

Initiatief
Dit is een schrijfopdracht van Jacqueline van Zwieteren (Het Verhaal Achter) i.s.m. Bibliotheek Zoetermeer voor Zoetermeer Schrijft.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*